Kakvo je vino frankovka?

Kakvo je vino frankovka?

Q: Svidelo mi se nedavno vino frankovka, mada vidim da mnogi ovde nemaju visoko mišljenje o njemu. Koliko je ono cenjeno u nekim drugim sredinama i koliko frankovke ima u Srbiji i gde?
(Dragan Ostojić, Beograd)

A: Prema nekim podacima, frankovka, odnosno plava frankovka (Blaufränkisch) kako je još često zovu, jedna je od sorti koje u regionu nema baš previše, ali čija popularnost raste na tržištima SAD i Australije. Njeno poreklo se tačno ne zna, osim da je dobijena ukrštanjem neke nepoznate sorte i prastare Gouais Blanc, koja je predak mnogih danas poznatih sorti, uključujući i šardone i rajnski rizling. Pominje se dokumentovano prvi put tek 1862. godine na izložbi u Beču, ali po svim indicijama radi se o sorti koja je pod različitim imenima bila prisutna u Evropi i znatno ranije.

sorta frankovka nepoznatog porekla
Sorta nepoznatog porekla, frankovka

Ime najverovatnije duguje nemačkoj oblasti Frankoniji, poznatoj po cenjenim vinima još od davnina, zbog čega su u Srednjem veku najkvalitetnije vinske sorte i nazivane Fränkisch. U Nemačkoj je 1877. godine uvedena pod nazivom Lemberger, a 13 godina kasnije u Mađarskoj kao Kekfrankos, što je doslovni prevod od Blaufränkisch, odnosno plava frakovka. Na sveru Italije danas je zovu Frankonia, Rumuni je znaju kao Burgund Mare, Slovenci kao Modra Frankinja, a Bugari kao Game, što je u Srbiji naziv za sasvim drugu sortu.

Najbolje se ponaša u hladnim kontinentalnim klimama, gde pravi prelepo, mirisno vino koje podseća na širaz, kaberne fran ili pino noar. Budući da  tržište poslednjih godina naginje lakšim i transparentnijim vinima, frankovka se lako uklopila u taj trend.

Prema istraživanjima Centra za vinogradarstvo i vinarstvo, frankovka je na sedmom mestu u Srbiji po zastupljenim površinama u vinogradima, a najveće površine su u rejonima Tri Morave, Južnobanatskom i Potiskom.

sorta frankovka 02
Prvi put dokumentovano pomenuta u Beču 1862. godine

Na domaćoj sceni izvrsna su vina od frankovke iz vinarija Vinum, Trivanović,  kao i novitet na tržištu, premijum vino od ove sorte vinarije Drašković pod nazivom Mahago.

Pored sortnih izdanja iz manje poznatih vinarija kao što je Vučji Podrum, frankovka ima značajan udeo i u pojedinim srpskim kupažama kao što su Cuvee No.1 Život Teče Vinarije Zvonko Bogdan, dok se s nestrpljenjem očekuje premijerno izdanje prve sortne frankovke iz vinarije Vista Hill na jesen.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama