Licem u lice

Licem u lice

Najbolji oblik komunikacije je direktni i lični kontakt vinara sa sadašnjim ili potencijalnim kupcima. Ako imamo novo vino, ili ako želimo poboljšati imidž svojih vina, ili privući nove kupce, razgovor licem u lice najbolji je put! Pozitivna energija koju vinar poseduje prenosi se na ljude koji degustiraju vino na sajmu.  

Nedavno se održao vinski festival Wine Garden u Botaničkoj bašti Jevremovac u Botaničkoj bašti Jevremovac, gde su u divnom okruženju posetioci uživali u degustacijama vina, sireva i delikatesa, a magičnu atmosferu zaokružila je muzika. U takvom okruženju kontakt s potencijalnim kupcem je lakši i upečatljiviji.

licem u lice (2)

Generalno, za male vinarije sajmovi nude izvrsnu priliku da vinari razgovaraju sa posetiocima i na taj način povećavaju mogućnost sticanja novih kupaca. Tu potencijalni kupci upoznaju i vino i vinare, sklapaju nova prijateljstva, ali i poslovne kontakte. Prisutnost vinarije, način na koji se predstavi i kako prezentuje svoje vino govori i o vinu i o vinariji. Mnogi potencijalni kupci na osnovu toga donose zaključke o kvalitetu vina kojeg degustiraju.

Zadatak marketing komuniciranja kod vinarija je da informiše, uveri i podstakne potrošače da reaguju na ponudu vina. Ta reakcija može biti od spoznaja potrebe za određenim vinom do trenutne kupovine baš te etikete. Marketing komuniciranje obuhvata oglašavanje, unapređenje prodaje, odnose s javnošću, direktni marketing i ličnu prodaju.

licem u lice (15)

Unapređenje prodaje obuhvata aktivnosti koje neposredno stimulišu kupovinu vina i podstiču tržište na bržu i odlučniju reakciju. Ono ima za cilj privlačenje novih kupaca, ili nagrađivanje privrženih kupaca, ili povećanje ponovnih kupovina.

Vino je celokupni skup kvaliteta vina, pozitivne energije i kompletnog ugođaja u kojem se radi degustacija vina. To se ne može doživeti kroz nove tehnologije. Internet, odnosno digitalna komunikacija nudi brojne mogućnosti za pronalazak kupaca i plasiranje proizvoda na tržište, ali učinak profesionalnih nastupa na vinskim manifestacijama je i dalje jako važan. Zato se pažljivo biraju ljudi koji će na štandu predstavljati vinariju i vina.

licem u lice (16)

Samo dobro obučeni zaposlenici koji rado komuniciraju sa posetiocima i novinarima su u stanju da najvažnije informacije prenesu kratko i jasno. Potrebno je uložiti i u obuku i obrazovanje svih koji će prezentovati vino i vinariju kako bi se dobio željeni efekat. Odabir osoblja koje prenosi svoju pozitivnu energiju i znanje o vinu na ovakvim skupovima je od velike važnosti.

Sajam je iskustvo za čula, pa bi vinari trebalo unapred da osmisle svoj nastup. Potrebno je da najave prisustvo kroz sve dostupne medije, pozovu važne kupce lično i pripreme im besplatni pristup manifestaciji. Posetioci puno pažnje posvećuju dizajnu stola, brošurama, katalozima ali i poklonima, mirisima i što je najbitnije ugođaju pri degustirajnju vina.

nsmail 10

Novinari su redovni posetioci ovakvih manifestacija. Pišu se reportaže, snimaju emisije. Spominjanje vina ili vinarije u novinama ili časopisima je mera oglašavanja koja ništa ne košta, ali se na kraju isplati. Zato je važno da vinari i oni koji predstavljaju vino i vinariju budu spremni za intervju, bilo na radiju, TV, društvenim mrežama i slično.  |

nazad na vrh