Da li se žene brže napiju?

Da li se žene brže napiju?

Q: Da li je tačno da se žene napiju brže od muškaraca?
(Mister)

A: Tačno je! Žene apsorbuju etanol brže od muškaraca- dakle, brže se i napiju. A kakav je put alkohola nakon što ga „propustmo” kroz usnu duplju, probaću da ukratko razjasnim. Naime, uzet na usta, alkohol vrlo brzo stiže u želudac, gde se zbog male veličine molekula apsorbuje već 20 odsto unesene količine.

To je razlog zbog kog do mozga dolazi za samo jedan minut, pa čovek može osetiti blagu euforiju, pogotovo ako se pije na prazan želudac. Kada je želudac pun, molekuli alkohola ne poseduju takvu lakoću apsorpcije, pa se njegov uticaj ne oseća tako brzo. Za usporavanje apsorpcije najbolje su grickalice sa visokim sadržajem ugljenih hidrata (smoki, čips i sl.), a takođe i hrana bogata mastima jer usporava peristaltiku.

Najveća količina alkohola apsorbuje se u tankom crevu, odakle portalnom venom odlazi u jetru, gde se razlaže metaboličkim putem. U slučaju prekomerne konzumacije , jetra ne može razgraditi svu količinu alkohola, pa on prelazi u krv i širi se u telesne prostore ispunjene tečnošću. S'obzirom da žene imaju manje tih prostora, a veću količinu masnog tkiva, kod njih se nivo alkohola u krvi višestruko povećava.

Inače, bez obzira na pol, najnepogodnije vreme za konzumiranje vina je od dva sata ujutro do podneva! Noću, sistem za varenje ima manje energije za varenje alkohola. Oni koji veruju da vino pomešano sa vodom ne škodi, na dobrom su putu upadanja u zamku. Količina alkohola se u takvom vinu ne menja, naprotiv, voda olakšava njegovu apsorpciju.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama