Odakle mehurići?

Odakle mehurići?

Q: Otkud mehurići u šampanjcu?
(Lytalica)

A: Da na početku razjasnimo jedno. Vina koja u sebi sadrže CO2, (ugljen-dioksid), ili kako mnogi kažu, mehuriće, mogu se nazvati samo penušavim vinima, dok se imenom šampanjac mogu nazvati samo ona penušava vina koja su poreklom iz istoimene oblasti na severoistoku Francuske.

Karakteristika šampanjca je da se proizvodi od tri sorte grožđa. Osnovna sorta je Chardonnay, a pored njega Pinot Noir i Pinot Meunier. Proizvodnja šampanjca je takva da se osnovnom vinu omogući da po drugi put fermentiše, ali u bocama, jer ako bi se ona odvijala u buradima, oslobođeni CO2 se ne bi zadržao u istim. U procesu fermentacije kvasci koriste prirodni šećer i pretvaraju ga u alkohol i ugljen-dioksid. 

Za proizvodnju penušavih vina po tradicionalnoj metodi (champenoise)  i šampanjaca koristi se grožđe koje se bere pre pune zrelosti. S'obzirom na to da se kiseline samnjuju tokom sazrevanja grožđa, a šećer raste  stoga je potrebno da se berba obavi ranije. Dakle, koristi se goržđe sa manjim procentom šećera I većim sadržajem kiselina koje će dati neophodnu svežinu vinima.

Tek kasnije, za odvijanje druge fementacije, u boce se dodaju tzv.Liqueur de Tirage koji se satoji od kvasaca i šećera rastvorenih u manjoj količini vina koji se ubacuje u boce.  Boce se potom zatvaraju i počinje sekundarana fermentacija tokom koje dolazi do oslabadjanja CO2. Ovako oslobođen CO2 nema gde da ode, već ostaje zarobljen u boci. On se rastvara u vinu pri čemu  se stvaraju mehuriće koje vidimo I osetimo na ukusu.

Zanimiljivo je da Dom Perignon nije izmislio šampanjac. Sve se desilo slučajno, kada je zbog ostataka šećera I kvasaca sponatano otpočela sekundarana fermentacija u bocama koje su zbog tankog stakla naglo počele da pucaju. Dom Perignon, kao i njegovi savremenici smatrali su ovu pojavu manom, jer to nikad ranije nisu videli. Međutim, kada je Dom Perignon, monah i podrumar, okusio ovakvo vino, osetio se uzvišeno, kao da vidi zvede!  Za njega je to bio magičan trenutak , a za buduće naraštaje, svaranje jednog od najpopularnijih vina današnjice!

nazad na vrh

Srodni tekstovi