Šta je Sangrija?

Šta je Sangrija?

Q: Kada izađemo u grad, moje drugarice i ja volimo da pijemo Sangriju, ali osim da je to voćno vino, ništa drugo ne znam o njemu. Šta mi zapravo pijemo?
(Milena, Niš)

A: Sangrija je voćno vino poreklom sa prostora Španije i Portugala. Ime je dobila od španske reči sangre (na portugalskom sangue), što u prevodu znači krv. Danas postoji nekoliko vrsta ovog vina, ali ključni sastojci u svakom slučaju su vino i raznovrsno voće. Vrsta voća uglavnom zavisi od regiona u kome se sangria proizvodi.

U mediteranskim krajevima najčešće se upotrebljavaju banana, kivi i mango. U Srbiji se, pored ostalog, često koriste maline i kupine, a u severnoevropskim zemljama česta je upotreba i kandiranog voća. Što se tiče vina, najčešće je to crveno vino, mada u poslednje vreme neretko je jedan od bazičnih sastojaka i belo vino (tako se dobija posebna vrsta sangrie). U pojedinim krajevima dodaje se rum, limunov sok, votka ili voda. Bez obzira na mnoštvo kombinacija, dve su osnovne vrste sangrie- Sangria (mešavina crvenog vina i voća, najčešće jabuke, narandže i limuna) i Sangria Blanco (mešavina belog vina i voća, najčešće kivija, manga i breskve).

Evo jedne preporuke kako bi ispijanje Sangrie u buduće bilo zanimljivije! Okupite prijatelje i pokažite svoju kreativnost. Sangria trpi improvizacije i u tom smislu daje vam šansu da se ludo zabavite, ne samo ispijajući je već i uživajući u njenoj pripremi. I Španci je veoma često spravljaju od „priručnog materijalaˮ, pa zašto ne biste i vi?! Koristite gotovo sve vrste voća koje vam se nađu pri ruci, pa ako nešto i nedostaje, nije strašno...bitno da je društvo veselo!

nazad na vrh

Srodni tekstovi