Šta znači reserve?

Šta znači reserve?

Q:  Šta znači oznaka reserve na vinu? Da li to neminovno znači da je vino kvalitetnije?
Milan Pavlović, M. Beograd

A: Puno je vinskih termina koja ponekad zbunjujue kupce koji nisu veliki poznavaoci vina.

Jedan od takvih je i reserve ili rezerva, pre svega jer nije regulisan zakonom u pojedinim zemljama. Naime, reserve je termin koje dobija vino, odležalo u buretu, a da bi se naglasio kvalitet tog vina ili i jedno u drugo. Međutim, u ponekim zemljama, gde ovaj termin nije tačno definisan, proizvođači ga upotrebljavaju radi marketinga zato što termin već sam po sebi zvuči ekskluzivno i inicira na kvalitenija vino. U Španiji i Portugaliji reserve je regulisan termin i kada se navede na etiketi znači da je to vino odležalo minimum tri godine u drvenom buretu i u boci, od kojih minimum godinu dana samo u buretu. To automatski ne znači da su vina i kvalitetnija, već ih taj naziv određuje u odnosu na starenje vina i nivo alkohola u njemu. Termin je često prisutan i na vinima iz Novog sveta, gde takođe uglavnom služi kao informacija o dužini odležavanja vina, a ne o kvalitetu.

Što se tiče naše zemlje, to nije regulisano. Prema tome, kada se nađete ispred boce sa oznakom reserve ili reserva, obratite pažnju odakle je vino. Ukoliko spada u neku od pomenutih zemalja gde je termin regulisan, onda znate šta možete da očekujete. U suprotnom, možete pretpostaviti da je vino neko vreme odležavalo, ali je teško tvrditi da li se u bocu nalazi vrhunsko vino ili je samo marketinški trik.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama