Različita vina, ista čaša

Foto: Ivana Čutura Foto: Ivana Čutura

Q: Da li se iz iste čaše mogu piti različita vina? Naime, video sam da na testiranjima samo operu čašu vodom i onda iz nje piju i bela, i crvena, i roze vina! Jedan je čovek rekao: kad se čaša „ovini” svejedno ti je za dalje. Da li je tačno da vino koje ostane na dnu i na zidovima čaše ne remeti ukus drugog vina koje se potom sipa?
Marko Stipac, Novi Sad

A: Profesionalne degustacije predstavljaju jedan vid ocenjivanja vina gde je izuzetno važno da uslovi gde se degustacija vrši budu takvi da ne ometaju ocenjivača kako bi rezultati bili što objektivniji. Jedan od važnih faktora su i čaše koje su standardizovane. Na ovako važnim ocenjivanjima, čaše se menjaju za svako vino. Međutim, tokom promotivnih degustacija, gde ni uslovi prostorije ne zadovoljavaju standarde, ni čaše se ne menjaju za svako vino. Dakle, više različitih vina može da se degustira iz jedne čaše.

Savet je da pre sipanja novog vina. čašu isperete vinom koje sledi, a ne vodom! Uz kružne pokrete vina, potrebno je „oviniti” svaki deo čaše, prosuti i zatim naliti to isto vino i degustirati ga. Tako smanjujete mogućnost uticaja predhodnog vina.

nazad na vrh

Srodni tekstovi