Darko Jakšić: Prokupac pre svih

Darko Jakšić: Prokupac pre svih

Saradnik u Centru za vinogradarstvo i vinarstvo CEVVIN, Darko Jakšić je vrhunski poznavalac vinskih prilika u Srbiji i svetu:

- Pošto sam upravo doputovao iz inostranstva, već mi je određen kućni karantin na 14 dana, pa smo moja porodica i ja ograničeni na vina koja su nam se „zatekla“ u vinskom frižideru. No, čini mi se da su upravo to ta koja bih i poneo u karantin da sam imao vremena da se pripremim. Pre svega vina od naše autohtone sorte prokupac, koja uvek zauzimaju dobar deo naše kućne vinske arhive. Rešili smo da otvaramo ona koja su poslednjih godina ovekovečena međunarodnim nagradama, a koje smo čuvali za neke „specijalne prilike“, zaključivši da je specijalna prilika baš ova!

Dakle: Prokupac Boje Lila 2009 Budimir, Doja Prokupac iz 2015. i 2017. godine, Prokupac 2017 Virtus, Zmajeviti Prokupac 2017 Despotika, Tri Morave reserve 2016 Temet, Eksperimet Prokupac 2017 Čokot, Prokupac 2016 Ivanović, Sveti Gral 2017 Botunjac, Prokupac 2017 Aleksandrović, prokupac iz naučnih ogleda Centra za vinogradarstvo i vinarstvo... Sve u svemu, pošto sada moramo da brinemo dodatno o zdravlju, zbog visokog antioksidativnog potencijala vina od prokupca, mislim da je to pravi izbor za sve. A i u skladu je s idejom da kupujemo domaće i tako pomažemo naše vinare.

nazad na vrh

Srodni tekstovi