Marko Marjanović: Forza Italia

Marko Marjanović: Forza Italia

Somelijer beogradskog restorana „Hrastovina“ i autor vinskog bloga Štopciger, Marko Marjanović za početak ima praktičan savet:

- U okolnostima u kojoj se danas nalazi većina vinoljubaca, može biti prilično napeto ako su zalihe našeg omiljenog pića na izmaku. Dakle, pre svega treba voditi računa da vina u kući ima dovoljno, osloniti se na veća pakovanja, odnosno obezbediti po jedan bag in box od svake boje. Domaće vinarije taj segment rade vrlo korektno, neke čak i iznenađujuće dobro, pa vam držim fige da pronađete idelano vino za male pare u količini koja može da parira neizvesnosti i stresu kojima smo svakako izloženi.

Kada rešite to najvažnije pitanje, možete da počnete da gradite idealnu karantinsku zalihu. U ovoj sitauciji odlučio bih se za italijanska vina, ne samo zato što imaju veliki broj raznovrsnih vrhunskih vina, već i iz pijeteta prema njihovom trenutnom stradanju. Krenuo bih sa krajnjeg severa Italije, gde na obroncima južnog Tirola caruju fantastična bela vina, rizlinzi i gevurctramineri. Potom bih skrenuo istočno, ka Veneciji, gde ima dosta dobrog pino griđa i crvenih dragulja iz Veneta i zavodljivog Soavea.

Dalje na severozapad čeka vas neprikosnoveni Barolo, a ako bude sunčanih dana, na terasi uz sunce izuzetno prija fini Gavi. Ne bih preskočio Toskanu i klasike svetskog vinarstva Kjantija i Brunela, a što se supertoskanaca tiče, njih bih za sada ostavio po strani. Jer treba u ovoj sitaciji i sačuvati neki dinar! Naravno, tu su još i italijanski kraljevi Jadrana, vina od trebijana i montepulćana, potom na jugu snažni primitivo i ostala južnjačka vina, sve do onih koja oslikavaju vulkanske teroare Sicilije. I da, za kraj bih sačuvao neki proseko za trenutak kada sve ovo prođe. A proći će i ovo... Salute!

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama