Siniša Lasan: Lična vinska mapa regiona

Siniša Lasan: Lična vinska mapa regiona

Najpoznatiji hrvatski somelijer i sudija na Decanterovom ocenjivanju, Siniša Lasan ima u podrumu veliki broj vina iz celog sveta, ali ako bi trebalo da nešto od toga izabere za boravak u karantinu zadržao bi se u regionu:

- Kako krenuti u dan bez čašice penušavog vina, to je gotovo nemoguće, zato bih se ovde odlučio za vinarije Tomac, Šember, Kolarić i Kurtalj, sve sa Plešivice. Lagana sveža vina odabrao bih iz područja Bregovite Hrvatske: Puhelek-Purek, Štampar, DK, Cmrečnjak, Preiner, Jakopić, Horvat. Naravno, bez Krauthakerove graševine i šardonea ne bi nigde išao, kao ni bez pino noara vinarije Sontacchi i njihove kupaže slavonskih sorti Superslav. Iz Istre bih izdvojio malavazije poput Tomaza, Fakina, Santa Lucije Kozlović, one su must have, baš kao i crvena Grimalda Matošević, te merlo Medea Punta Greca.

Ako idemo južnije, to neće biti tužnije nego veće i jače! Ante Sladić sa svojim vinima od lokalnih sorti poput debita, maraštine, lasine i plavine lagano će nas uvesti u severnodalmatinsku vinsku priču, dok će nam Gracin ili Markus sa svojim babićem malo pojačati strukturu u ustima. Ne bih zaobišao Korčulu, odakle bih poneo pošipe Nerica i Black Island Winery Merga Victa, a o vinu Grk Bire da ne pričam. I onda dolazi teška artiljerija s Pelješca s dingačima Bura, Kiridžija ili sjajni Postup Mare i Kangjera. Tu je na kopnu i položaj Komarna sa Rizmanom i Volarevićem koji će pokazati mekšu stranu plavca, a završio bih ovaj deo sa Crvikovom dubrovačkom malvasijom.

Ja ne bi bio ja, kada ne bi malo prozujao preko granice i došao u Crnu Goru, pa kušao sjajan vranac vinarije Priča, ili Krgovićevu kratošiju. Iz BiH bez blatine, trnjka, žilavke teško da bi prošlo, a moj izbor bi bile vinarije Brkić, Tolj i Škegro. Makedonija je zemlja vranca, bogato strukturnog i koncentrovanog, a jedan od najboljih je Chateau Kamnik. I na kraju, iako sam mogao i na samom početku, iz Srbije bih rado uživao u vinima Virtus, Zvonko Bogdan, Bikicki, Imperator, te naravno onima iz podruma Oskara Maurera. I za kraj možda ipak skočiti do Iloka pa zasladiti Iločkim tramincem sa Pricipovca.

Ovaj popis je mogao biti i drukčiji, ali ovo su vinarije bez kojih ne bi voleo da budem odvojen duže vreme. Velika je sreća da ih zapravo većinu imam u podrumu. Svako dobro svima i uzdravlje uz čašicu vina.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama