Ivana Nikolić: Vina koja imaju priču

Ivana Nikolić: Vina koja imaju priču

Popularna pozorišna i filmska glumica koju iz nedelje u nedelju gledamo u serijalu „Ubice moga oca“, Ivana Nikolić očigledno ima tačno targetirane vinske favorite koji će mnoge iznenaditi:

- U karantin bih ponela vino Batàr biodinamičke vinarije Quarciabella iz Toskane, koje čuveni vinski pisac Hju Džonson naziva San o belom, a koje bi bilo tu da me podseti na Lodrino, malo idilično mesto blizu Lugana gde žive moji rođaci. Naime, zet je dugo vodio finansije toj vinariji pa sam imala priliku da uživam u njihovim vinima.  Inače, Batàr je barikirani beli supertoskanac, blend sorti pino blanko i šardone.

Drugo vino koje bi izabrala je svakako penušavac Puro slovenačke vinarije Movia, koji pijemo uvek kad moja skoro-da-mi-je-sestra Maša i njen suprug Vladimir Ocokoljić doputuju iz Njujorka kako bi proslavili njihovu slavu Svetog Nikolu. A uz to vino ide specijalno otvaranje koje je poput malog rituala. Puro je rađen klasičnom šampanj metodom s tim što mu nije izvađen talog. Pri otvaranju flaša se okreće „naglavačke“. Kod uobičajenog šampanjaca se zamrzne grlić i na taj način izvuče talog koji se nakupio u boci, ali Movia ostavlja talog jer se u njemu zapravo nalazi glavna karakteristika vina. Sva priroda je u tom talogu i on ga drži svežim. A pošto ga sad treba izvaditi, vino se otvara pod vodom, nožem ili mačetom. Zbog prisutnog pritiska talog prvi izleti, i eto... To bude jedan uzbudljiv čin koji čini da postajete deo male predstave svaki put kad pijete to vino. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama