Marija Vukelić: Putovanje kroz lokalne sorte

Marija Vukelić: Putovanje kroz lokalne sorte

Organizator Salona penušavih vina u Zagrebu, prof. Marija Vukelić svakodnevno je okružena vinima:

- Svaki moj izbor započinje penušavcima. Tu će se obavezno naći plešivički Šember, od bruta, preko Roséa do Pavela, koji pokrivaju svaki mogući i nemogući zamišljeni zalogaj, te zanimljivi i nežni krašićki Šimanovićev Rosé od crnog pinoa. Zagorje je druga najdraža destinacija „razigranih mehurića“, od Vuglecova Vugleca preko Baroniala i Rozalie, pa do Petračeva Roséa od kaberne sovinjona, najboljeg roséa na ocenjivanju penušavih vina u Zagrebu početkom godine. Tu će se naći i Pavlomirov penušavac 1288 iz Novog Vinodolskog (prošlogodišnji pobednik Salona penušavih vina) i Didin san Slamić, pomalo rustikalni, ali kompleksan spoj trbljana, debita, maraštine i pošipa iz Tisnog.

 Od mirnih belih vina, za početak i uz nežne obroke, mocarellu ili škripavac, samo izvorno: žlahtina Šipun (Krk),  bogdanuša Carić (Hvar), cetinka Bačić (Korčula), a malo više tela volim u klasičnoj istarskoj malvaziji Coronica i malo „osebujnijoj“ Anđelinijevoj ili Dvorac Belaj malvaziji. Od graševina, prijateljskim i ženskim linijama izabirem onu koja mi je najdraža, a to je potpuno ženstvena, putena, slojevita, duboka, iskrena i topla Premium Jasne Antunović. I neka je prati onaj njen korpulentan, muževni  Chardonnay sur lie, uvek na listi željenih vina. Putem prema jugu tu su nezaobilazne izvorne sorte: maraština Jokić,  prč Bell'Iakov, grk Cebalo i Popić i pošip Krajančić u svim varijantama i neispričanim, prelepim pričama i jedinstvenim stihovima Korčule, od Ježine do Opere i dalje. Na Pelješcu, za dišpet svima, veseli i prkosni Dišpet vinarije Marlais. Brzinski povratak internacionalnim sortama – pino sivi Lovrec i Kolarić, manzoni Barun, sovinjon Kopjar, rizling Bolfan i traminac Papak.

 Ružičasta su vina posebna priča i s njima imam jedinstvenu vezu. Ima ih sve više, različita su i intrigantna, poput posebne i neobične Trojšćine Šipun, preko zavodljive Poletijeve Rosselle, sve do malog skoka preko granice i vojvođanskog Roséa Tonković od kadarke, koji sam nedavno (slučajno) pronašla u podrumu iz berbe 2017. i koji još pokazuje svežinu i odlike ove drevne i ponosne sorte. Veselim se kušati i mlađahnu verziju iz 2019. godine.

 Crnjaci za kraj. Veselo mlado, ili misaono odležano?  Težak izbor. Hrvatska ima divnih crnjaka. Popis moram smanjiti, pa biram ono što znam sigurno da imam, od Šipunovog SansigotaGran Terana Coronica, Cabernet Sauvignon Poletti, Karizma Petrač, Merlot Brzica, Babić SlamićG&J Tvoja krv i moja, Plovac Ploški Carić, Trnjak Grabovac. Preporučila bih svakako i Dingače i Postupe, ali mislim da njih više nemam u podrumu. S plavcima hrvatskog juga gde god „piknemo“ nećemo pogrešiti, kao ni s crnim pinotima s Plešivice. 

Od svetskih crnjaka uvek imam neki Bordo, Burgundiju, Ronu, Barolo, Kjanti, Tempraniljo, ali o njima drugom prilikom. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama