Cena zadovoljstva

Cena zadovoljstva

Žene piju sve više vina. I ne samo vina! To je zaključak najnovije ankete kojom se ovih dana zanimaju mediji u Velikoj Britaniji. U Srbiji ovakvu anketu još nisam videla, ali verujem da bi zaključak lako mogao da bude isti.

Međutim, sve to bi se verovatno brzo zaboravilo, da pomenuta anketa nije spinovala u javnosti kampanju koja u prvi plan stavlja količinu kalorija u svakoj čaši našeg i vašeg omiljenog pića – vina! A ako ima nešto što žensku populaciju plaši od istoka do zapada, od severa do juga, onda je to višak kilograma na mestima gde im mesto nije. Sada će taj Cena-zadovoljstva-04strah biti dodatno podržan upozorenjima koja od nedavno mogu da se nađu na pojedinim vinskim etiketama u Velikoj Britaniji, a na kojima vidno stoji utisnuta količna kalorija po čaši!

E sad, znala sam da Ostrvljanke cugaju s lakoćom ruskih kolhoznih trudbenika, ali me je ipak iznenadilo to što su „merači kalorija” svoju (zastrašujuću) cifru smestili u čašu od 2,5 dcl! Uobičajeno je, ipak, gotovo duplo manje, zar ne? Koja bi to vinska dama dozvolila sebi da joj sipaju trećinu buteljke u čašu!

Elem, u centru ove najnovije kampanje se tako našlo upozorenje da jedna čaša vina (2,5 dcl!) sadrži i do 228 kalorija, što je otprilike koliko i sladoled u kornetu ili – kesica čipsa! Oni koji obično vole da vide dalje od drugih, odmah su čitavu kampanju povezali sa interesima uvoznika američkih i novozelandskih vina, koja po pravilu imaju manje alkohola Cena-zadovoljstva-03(pa samim tim i kalorija) od onih iz Starog sveta ili Argentine, čija su vina veoma zastupljena u Velikoj Britaniji.

Ako u svemu tome po starom dobrom običaju ima muljanja i svakojakih interesa, jedna stvar je nesumnjiva – ljudi uglavnom nisu svesni da od vina mogu da se ugoje. Čak 85 % kupaca nema ni približnu predstavu koliko kalorija ima u čaši vina, a 63 % uopšte to ne uzima u obzir iako u radnji uvek kupuju obrano mleko ili light jogurt!

Naravno, kao i uvek kada se govori o gojaznosti, presudna je količina. Ako ste spremni da u sebe stavite bocvu vina dnevno, morate da budete spremni i na dodatne kilograme. Jer, flaša prosečnog suvog vina ima nešto preko 600 kalorija, šampanjac nekih 30-ak više, a najviše traga na Cena-zadovoljstva-05vašu liniju će ostaviti fortifikovani porto ili muscatel, koji s lakoćom prebacuju 1.000 kalorija po flaši!

Sve u svemu, prosečni konzument vina taloži na sebe oko tri kilograma masti godišnje! Možda to i nije prevelika cena za zadovoljstvo koje vino pruža, ali je potrebno da svi budemo svesni toga.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama