Cena zadovoljstva

Cena zadovoljstva

Žene piju sve više vina. I ne samo vina! To je zaključak najnovije ankete kojom se ovih dana zanimaju mediji u Velikoj Britaniji. U Srbiji ovakvu anketu još nisam videla, ali verujem da bi zaključak lako mogao da bude isti.

Međutim, sve to bi se verovatno brzo zaboravilo, da pomenuta anketa nije spinovala u javnosti kampanju koja u prvi plan stavlja količinu kalorija u svakoj čaši našeg i vašeg omiljenog pića – vina! A ako ima nešto što žensku populaciju plaši od istoka do zapada, od severa do juga, onda je to višak kilograma na mestima gde im mesto nije. Sada će taj strah biti dodatno podržan upozorenjima koja od nedavno mogu da se nađu na pojedinim vinskim etiketama u Velikoj Britaniji, a na kojima vidno stoji utisnuta količna kalorija po čaši!

E sad, znala sam da Ostrvljanke cugaju s lakoćom ruskih kolhoznih trudbenika, ali me je ipak iznenadilo to što su „merači kalorija” svoju (zastrašujuću) cifru smestili u čašu od 2,5 dcl! Uobičajeno je, ipak, gotovo duplo manje, zar ne? Koja bi to vinska dama dozvolila sebi da joj sipaju trećinu buteljke u čašu!

Elem, u centru ove najnovije kampanje se tako našlo upozorenje da jedna čaša vina (2,5 dcl!) sadrži i do 228 kalorija, što je otprilike koliko i sladoled u kornetu ili – kesica čipsa! Oni koji obično vole da vide dalje od drugih, odmah su čitavu kampanju povezali sa interesima uvoznika američkih i novozelandskih vina, koja po pravilu imaju manje alkohola (pa samim tim i kalorija) od onih iz Starog sveta ili Argentine, čija su vina veoma zastupljena u Velikoj Britaniji.

Ako u svemu tome po starom dobrom običaju ima muljanja i svakojakih interesa, jedna stvar je nesumnjiva – ljudi uglavnom nisu svesni da od vina mogu da se ugoje. Čak 85 % kupaca nema ni približnu predstavu koliko kalorija ima u čaši vina, a 63 % uopšte to ne uzima u obzir iako u radnji uvek kupuju obrano mleko ili light jogurt!

Naravno, kao i uvek kada se govori o gojaznosti, presudna je količina. Ako ste spremni da u sebe stavite bocvu vina dnevno, morate da budete spremni i na dodatne kilograme. Jer, flaša prosečnog suvog vina ima nešto preko 600 kalorija, šampanjac nekih 30-ak više, a najviše traga na vašu liniju će ostaviti fortifikovani porto ili muscatel, koji s lakoćom prebacuju 1.000 kalorija po flaši!

Sve u svemu, prosečni konzument vina taloži na sebe oko tri kilograma masti godišnje! Možda to i nije prevelika cena za zadovoljstvo koje vino pruža, ali je potrebno da svi budemo svesni toga.

nazad na vrh