Roze poze!

Roze poze!

Stalno čitam o tome kako žene obožavaju roze! Mislim, vino... A i boju, valjda! Uveravaju me da je baš to vino kao stvoreno za žene, da mu ni jedna žena ne može odoleti, da je roze zavodljiv,  uzbudljiv, mlad... Da li još govorimo o vinu? 

Mene, međutim, interesuje ko je to zaključio? Muškarci ili žene? I kako?

Da li je neko stvarno pitao ovdašnje žene koju boju vina vole? Čisto sumnjam! E, pa ja jesam... Kod mene u firmi ima 117 žena i svima njima sam pustila mail s pitanjima da li piju vino i ako ga piju da mi odgovore da li je to najčešće belo, crveno ili roze. Prvo, da kažem da me je iznenadio veliki broj potvrdnih odgovora na prvo pitanje. Mada, nisam sigurna da su baš sve bile iskrene. Mislim, ipak je vino malo u modi, pa je ovim mlađim verovatno bilo glupo da kažu kako ne piju.

Što se odgovora na boju tiče, njih 43 su se odlučile za bela vina, 31 za crvena i 17 za roze. Ostali nisu odgovorili...

Nisam stručnjak za istraživanje javnog mnjenja, ali mi sve to sa ženskim „roze poze” vinima liči na obično marketinško spinovanje koje ima za cilj da stvara stereotip u koji mi zatim treba da se uklopimo. Valjda po istom principu zašto dečacima mame i tate kupuju plavo, a devojčicama roze! Mislila sam da smo to prerasli.

Nama, i ženama i muškarcima, ne trebaju izlizani marketiški klišei, već sasvim suprotno – oslobođeni duh. Vino je individulano iskustvo, ono zahteva radoznalost i otvoreni duh, a ne trendove koji će da nas stave u određene potrošačke kategorije.

Posebno me iritira kada se u tako izfabrikovani kliše uključe žene koje u tome vide priliku da nešto ušićare, pa onda krenu vinske pink manifestacije namenjene ženama – pink blejzer, pink torbica, pink lipstik, pink vino... Nedostaje samo pink dildo pa da farsa bude kompletna! 

Volela bih da čujem one koje dolaze na ovu stranicu šta o tome misle...

nazad na vrh

Srodni tekstovi