Vino i moda

Vino i moda

Šta obući ili kako se našminkati za doček Nove godine – teme su za koje inače nemam naročito strpljenja. Međutim, ove godine me je privukao naslov – MARSALA, BOJA ZA 2015. GODINU! Naime, boja ovog vina,  „crvena, sa malo zemljanih tonova i nijanse čokolade” garantuje da inspiriše trendseterke širom sveta naredne modne sezone. 

Znala sam da se odavno imena vinskih sorti koriste kao imena boja, ali iako sam branila žensku opsednutost nijansama, moje znanje o ovoj temi bilo je ograničeno. Znala sam razliku između bordo i boje burgundca, kao to i da nikako ne bih smela za venčanicu ili koktel haljinu da kažem da je krem, već šampanj. Ubrzo sam saznala da postoje i nijanse sotern, božole, merlo, kjanti, zinfandel, pa čak i boja roze šampanjac.

Šta je modne kritičare inspirisalo da naprave ovu analogiju, mogu samo da pretpostavim. Moda je večita inspiracija, vid revolucije, koji utiče na sve na svetu. Svedoci smo evolucije vinske kulture u svetu, a naročito u našoj zemlji i među mlađim ljudima. Pre nekih 10-ak godina vino se smatralo pićem za odrasle.

Danas je moderno, da ne kažem fashionable, i među mlađima i iskusnijima razgovarati o vinu, poznavati više vrsta od šardonea i kabernea, znati razliku između vina starog i novog sveta i slično. Moderan muškarac iz romantičnih komedija mora znati da samouverenim glasom poruči pravu flašu vina, bez  i da baci pogled na vinsku kartu. 

U stvarnom svetu ima svega – od ljudi koji se zaista trude da saznaju što više,  do onih koji smatraju da će sopstveni modni status najbolje opravdati flašom zvučnog imena, jer se Moët ne kopira kao Vuitton. Ovom trendu najmanje odolevaju Kina i Hong Kong, koji su najveći uvoznici bordoških vina na svetu – to je za njih vrhunski izraz sofisticiranosti. 

O najvećoj modnoj revoluciji s početka prošlog veka svi znamo bar ponešto, a sigurna sam da svaka žena zna kako izgleda Šanel kostim, parfem i čuvena Šanel 2.55 tašnica. Upravo ona je nastala kao posledica povezanosti vinske i modne industrije – gospođica Koko, u ideji da spoji lepo i korisno, dizajnirala je torbicu koja nonšalantno visi sa ramena ostavljajući slobodne ruke za čašu finog šampanjca. To nije jedina njena veza s vinom. Postoji teorija da čuveni Šanel simbol nije smislila ona, već da je ideju dobila od vlasnika Château de Crémat!

Danas poznati modni dizajneri ne prave samo stvari koje su inspirisane vinom, već i sama vina oblače u novo ruho. Tako su npr. Dona Karan i Karim Rašid dizajnirali flaše i nalepnice za specijalna izdanja nekih šampanjaca. Nesumnjivo je da postoje moderna  vina, bilo da je u pitanju izdanje, ime ili sorta. Ali kao i pri odabiru odeće ili obuće, ukoliko slepo pratimo trendove, nismo shvatili poentu – na modne tokove treba gledati kao na preporuku, a ne nužno pravilo. Kao što je i Koko Šanel tvrdila: „Moda izlazi iz mode, a stil je večan”.

Stoga, imale za novogodišnju noć na sebi boju burgundac, šampanj, ili kjanti, i bilo šta od toga u čaši – neka to bude naš lični izbor, jer se do stvaranja modnog i vinskog stila ionako dolazi probavanjem i to je ono što najviše povezuje ove dve industrije.

nazad na vrh

Srodni tekstovi