Život iz perspektive čaše

Život iz perspektive čaše

Dogovor je bio da pišem o ljubavi. 
Ali dok sam sanjarila nad tastaturom, motreći kroz prozor londonske krovove i teško nebo puno kiše, s prstićem u vazduhu već spremnim da piše, odlutaše mi misli nekim drugim pravcem. Setila sam se, ko će ga znati zašto, dana kad sam pažljivim učenicima pričala kako, da bi smo bili uspešni somelijeri, moramo razumeti ljude kojima preporučujemo vina.

Moramo paziti na uzrast, potruditi se da pogodimo njihov ukus i fazu u kojoj se nalaze u životu. Jer svako doba ima svoje potrebe, a ukus se razvija i raste sa nama. Životna ga iskustva formiraju, poliraju i prave samo našim, unikatnim.

Iako je ta unikatnost spoj elemenata koje je teško razmrsiti, ipak postoji povezanost između uzrasta, želja i mogućnosti. A to je, svakako, vezano za ono što sipamo u čašu. Kako bi dakle izgledao život, viđen iz perspektive čaše? 

„Sa četrnaest sam popio prvo pivo, a posle piva sam pio sve živo, jer tad... tad sam bio mlad”.

Uštedite snagu da nas ubedite kako ste sačekali osmanaesti rođendan da bi počeli da se družite sa Bahusom i ostalim bogovima alkohola, niko vam ne veruje. Od dedine rakije, preko tečinog vina, plus pivce tu i tamo sa „junačinama” iz komšiluka, divna su to upoznavanja bila. Oh, naravno da ste bili tamo samo radi društva i pomoći, jasno. 

Mladost je ono vreme kad je vino pomalo dosadno i nerazumljivo, pa ga sečete i doterujete svim i svačim ne bi li dobilo onaj instantni, drmajući efekat na vaše veče za žurkisanje. Tako posmatrano, u doba eksperimenisanja, mnogo je bolje pivo, vodka, konjak i druge alkoholne svaštarije, njihov miks. Džeparac tanak, a energija u višku, ko tu da mari za nezgrapne buteljke pune francuskih tečnih stvari nerazgovetnih imena? Pa, zar je bitno dal` je dobro, bitno je da udara i trešti. Daj ovamo tu koktel bombu!

Onda odjedanput primetite nju. Ženski deo planete. Nešto vas zvizne posred čela, dobijete blagi potres mozga. Sva vam se ubeđenja u koja ste se pred drugovima kleli, lagano počnu menjati. Jer ona voli nešto fino, elegantno, lepo. Ona voli one mehuriće, sulude ako ćemo iskreno, ponekad i malo slatke, kako se ono zvaše? Prosecco

Penušac postane lajt motiv vaših dana, zalivate i nju i vašu ljubav radosnim mehurićima. Tu i tamo potrošite malo blago na super bombastičan cabernet čije afrodizijačke efekte na ženski pol vaši drugovi stoposto garantuju: „Ovo će je, bato, oboriti!” 

„Crveno kao strast, dušo, evo tebi mene na dlanu”, recitujete slatkorečivo. Akcija bez trunke strepnje i neizvesnosti, ako je ne obori kabernetska afrodizijačka moć, alkohol će je oboriti zasigurno. Ah, ljubav.

A ljubav veli: „Dušo, bićemo zauvek zajedno, ovako srećni i zagrljeni. Ja i ti do kraja sveta! Nismo mi kao oni drugi koji se svađaju i rastaju. Ja i ti smo – zauvek!” 

Sigurni? Probajte onda da to kažete pred svedocima, jer „zauvek” ima ime – brak. Fina kućica, pa dečica, postali ste familijarni čovek konačno. Plata mala, dugovi veliki, kuća puna tašta (zar ne beše samo jedna, ova vaša se duplifikovala!). Deca vrište, lepša polovina poludela, a kad dođe do vina, hvata vas panika. Jer smanjio se kućni budžet, skupio kao da ste ga u veš mašini na pogrešanom programu oprali. Tesno. Šta ćete? Jasno, igrate na sigurno s merloom, a tu su kaberne i pino griđo. Poneki šardone i sovinjon blan. Udobno i bez iznenađenja, a po pristojnoj ceni. Isplati se, čaša „wannabe” bordovca smiri čak i njenu histeriju. Hvala ti Bože!

Potom, deca rastu, žena digla ruke od ispravljanja vašeg karaktera i krivih Drina, pa našla sebi posao i pronašla svoju dimenziju. Vi uz prve sede dlake na zulufima počinjete da uživate plodove dosadašnjeg silnog rada i truda. Novčanik od anoreksično mršave linije prelazi u elegantno popunjenu formu, pa konačno možete da sebi priuštite finije vinske slatkiše.

A šta će bolje pristajati uz divnu, glanc novu kožnu garnituru u vašem domu nego prefinjeni burgundci i šampanjci, a bogami i dobar nemački riesling? Na vrhu ste, pustite srce, raznežnite dušu. Probajte da oterate tu mlaku melanholiju koja vam s vremena na vreme zamagli oči. Napokon, zar nije ovo ono o čemu ste oduvek sanjali? I vaša se lady prefinila, pa zajedno uživate u filozofskim raspravama oko malolaktičke fermentacije. 

Sedi ste oboje. Davno izrečeno „zauvek zajedno” dobilo je pun smisao. Dok čekate unuke da vam ispune kuću i stare prijatelje da pozvone na vrata, u omiljenoj fotelji kraj kamina prevrćete slike i oživljavate uspomene. U albumima nema slika popijenih vina, nije to još bilo digitalno doba, ali su svejedno, sve flaše u vašoj glavi. Popili ste dosta, naučili puno, pa u zrelo doba otkrivate draži zrelih, pojačanih vina: ona voli šeri, vi obožavate porto. Zagreju kosti, pune dušu, prizivaju uspomene. 

Sve vam sada odjednom fali: i deca koja nisu davala mira, i mršavi novčanik, i onaj osrednji merlo. Čak vam i tašta fali.

Ali ponajviše fale penušavci, ti vragolasti mehurići vaše ljubavi i onaj njen zarazni, golicavi smeh. Sve bi dali da ste bar na tren opet tamo, u mehurastim snovima u njenim očima. I tad, dok ona nešto radi udubljena u svoje misli, vi trknete do lokalnog supermarketa i uberete „onaj” njen prosecco, pa brzo nazad kući, da je iznenadite. 

Vreme ne možete da vratite unazad, ali vino bogami možete. 

Eto, ipak na kraju napisah tekst o ljubavi. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi