Njegov parfem u mojoj čaši vina

Njegov parfem u mojoj čaši vina

Kroz život idem organoleptički, istančanim čulima, sa njuhom lovačkog psa. Nekadašnji posao profesionalnog  konsultanta za parfeme učinio je da sve njuškam. I vino i parfem imaju tu sposobnost da utiču na naše raspoloženje, snove, da izvuku emocije kad najmanje očekujemo.

Firma Kelly & Jones napravila je čak mirisnu liniju Notes of Wine, pet mirisa inspirisanih aromama u čaši vina. Taj čulni i iskustven pristup spajanja aroma vina u parfeme postao je mali trend u svetu, jer vina i parfemi dele sve nijanse – buke, voćnost, finiš. Danas postoje čak i restorani koji specijalno uparuju parfem s vinom i hranom!

O spoju vina i parfema razmišljam posebno od kada je taj najintenzivniji oblik osećanja spontano iskočio ispod moje kože i oživeo u mojoj čaši vina sećanja na njegov parfem, na njemu, na meni... Udario me je ukus španskog aromatičnog vina Pago de los Capellanes 2012  Reserva, i probudio čitav mozaik emocija.

Ta  silovitost eksplozije ukusa kože zajedno sa trešnjama, zavodljivost ljubičice, punoća voćnih bobica i ukus šljiva, zagrljaj duvana, slatkoća vanile i čokolade na obroncima emocija. Osećaj dubine postojanja na jeziku koncentrisano, atraktivno, potentno, muško, sa snagom zrelih tanina i dosta alkohola, elegantno zaokruženo i jednako slojevito u ustima. 

Parfem i vino pronašli su jedno drugo dok je moćan baršunast ukus lebdeo iz moje čaše. Podsetilo me je to i na superiornost, eleganciju i sličnu slojevitost čuvenog Tom Ford parfema Tobacco Vanille, koji je prosto izronio iz čaše i zagrlio moje biće.

Tom Ford je ovim parfemom pomerio granice, stvorivši osećaj klase, uniseks elegancije, podižući svest i auru onome ko ga nosi. Kada ga udahnete, to je poput milovanja duše golim rukama. Sve miriše na dubinu prepoznavanja. Volim kada skidam poljupcima taj parfem sa njega, sloj po sloj, volim taj zagrljaj lista duvana koji kao opijum naših trzaja klizi niz nozdrve, dok se arome madagaskar vanile i sušenog voća šire unaokolo, a vrelina začina zavlači pod kožu ostavljajući dugotrajni trag na posteljini.

I zato sad razmišljam, kada biramo i kupujemo parfeme da li na taj način biramo i vino? 

nazad na vrh

Srodni tekstovi