Vinski bonton za mlade dame

Vinski bonton za mlade dame

Ako ste zaista ambiciozni da izvučete maksimum iz predstojećeg vinskog događaja i istovremeno ostanete na maksimalnom nivou pribranosti i dostojanstva, evo 10 saveta kako jedna fina mlada dama treba da se ponaša na vinskom sajmu!

Priprema

Svaka mlada dama koja drži do sebe svakako je i dobra domaćica. Pre odlaska na vinski sajam skuvajte oblian ručak, nahranite porodicu, napunite stomak i operite miris zaprške iz kose jer vas to može omesti da osetite prave arome vina u čaši. Izbegavajte jake začine kao što su beli luk, kari, vasabi i ljuti začini jer i oni mogu bitno uticati na vaša vinska zapažanja.

 Odevanje

 Izbegavajte belu odeću kao i ostale svetlije tonove kako biste izbegli vidljive vinske fleke. Takođe, dubinu dekoltea i dužinu suknje svedite na pristojnu kako ne bi došlo do prelivanja čaša i lomljave kada se približavate štandu. Imajte u vidu da će vas dublji dekolte odvesti u duže rasprave od onih koje biste želeli, kao i da će vam isto vino koje ste već degustirale sipati barem još tri puta. Parfemi, lakovi za kosu i sprejevi za telo ozbiljan su propust – niko ne želi da mu upropastite degustaciju dok se guši u oblaku vašeg mirisa.

 Osnovna komunikacija

 Ukoliko ste zaista došli da degustirate vina, veoma je važno da uspostavite komunikaciju sa osobom ispred vas. Ako imate sreće biće vinar lično koji će vam dati sve informacije. Ako nemate sreće, naići ćete na doteranu promoterku koja će vam na svako pitanje odgovoriti: „Sačekaj da pitam menadžera ili komercijalistu.“ Ljudi vole da čuju da se interesujete oko detalja. A sa promoterkom možete diskutovati i o nijansi karmina.

 Pljuvanje

Wait, WHAT? Da, vino se po pravilu pljuje kako ne biste pevale na putu do kuće ili nedajbože završile na nekoj terevenci koju niste planirale. E sad, jako je komplikovano pljuvati a ne razmazati karmin, upljuvati srberni lančić ili svilenu bluzu. Takođe, komplikovano je juriti spiton po pretrpanom stolu, zatim treba vam maramica i ogledalce da se pogledate da li izgledate kao drakulina mlada sa kaberneom koji vam se sliva niz bradu. Ja ne pljujem. Skupim petlju i progutam taj jedan mali gutljaj ma koliko god strašan bio. Elegantnije rešenje je prosuti vino iz čaše u bokal za to namenjen (NE u dekanter, ni slučajno!)

 Komunikacija sa publikom

Na vinskim dešavanjima obitava veoma raznovrstan eko sistem – od mušica do predatora koji se hrane vinskim neznanjem mladih dama kao što ste vi i njihovim suzama zbog istog neznanja. Pokušaće da vam se približe na sve načine, laskavim komentarima i enciklopedijskim znanjem o vinu i rodbinskim vezama, krunisaće vas različitim titulama i ponudutu se da budu vaši personalni gurui za svet vina. Odmah recite – ne! Ukoliko ne možete odoleti njihovom šarmu, uzmite bokal za ispiranje čaša i njime se polite po glavi da se osvežite i dođete k sebi.

Izbegavajte priče o poslu (ujutro vas se verovatno neće ni sećati) i privatnom životu, pomenite udaju na leto, brata Zemunca ili da se čuvate za brak.

Hrana

Na vinskim sajmovima dešava se da se služe zalogaji kako se publika ne bi uveselila prerano: zalogaji hleba, sira, čips od jabuke i slično. Uglavnom je tuča oko istog i trebaće vam malo više truda da nešto ulovite. Ako ste baš zapeli, elegantno štiklom gazite sve koji vam se nađu u redu dok ne dođete do svog blaga. Ne uzimajte prstima i ne pričajte punih ustiju.

Redosled degustiranja

 Uopšteni redosled bi trebalo da bude: penušava, sveža bela, barirana bela, roze, mlada crvena i odležala crvena. Ako ste ambiciozni, probajte zaista gutljaj od svega što vas zanima. Napravite plan unapred. Ne skačite s vina na vino bez nekog reda. Ili jednostavno degustirajte najbolje i uputite se ka izlazu.

Voda

 Zapamtite – jedna čaša vina jedna čaša vode! Ako primetite da su vam usne suve, dehidrirale ste. Pijte vode. Nije sramota. Nije stvarno.

 Komentarisanje vina

 Ne zalećite se sa zaključcima, dajte vinu šansu, čujte vinarovu priču, ne filozofirajte, ne glumite ludilo i ne pravite se pametne, jer pametne svakako jeste, čim ste odabrale ovakvo dešavanje za proširivanje vidika.

 Povratak kući

 Nakon sajma, koliko god vam se možda išlo negde, preskočite to i idite kući svom dečku, mužu, cimeru, mački, zlatnoj ribici... Verovatnoća da ćete imati priliku da pijete iole slično vino ravna je nuli, doći će svi oni od kojih ste na sajmu uspešno bežale čitav dan, a mogućnost da se ujutro probudite sa podočnjacima i loše volje vam ne treba.

Bonus savet 

Ne budite posvuduša. Može neka degustacija, sajam, salon, promocija, tamburica da prođe i bez vas. A sjajnih vina ima i u prodavnici.

nazad na vrh

Srodni tekstovi