Škrlet i štikle

Škrlet i štikle

Nije nemoguće obuti štikle i otići do vinograda, dapače vrlo je zanimljivo. Ženska strana vina je i u tome da u svakom trenutku treba biti modno osvešten, pa možda čak kombinovati štikle s određenim vinom. Uz lepršava vina možda idu neke jednostavnije štikle, uz ona jača malo glamuroznija?

Vinski praznik Vincekovo u Popovači bio je jedan od izazova, koje štikle obući i prošetati u njima vinogradom? Vincekovo je inače vezano uz dan Sv. Vinka, a označava početak nove vinogradarske godine. Vani je hladno, pa su gležnjače najlogičniji izbor. Šetnja po vinogradu, obilazak podruma, kušanje vina i odlazak u staru hižu u –  štiklama! Moram priznati da su me mnogi čudno gledali, ali niko nije komentarisao da to nije dobro, samo im je bilo nejasno kako ću u njima hodati po neravnom terenu. Iskustvo, dobre cipele i umerena količina vina, verujem, bili bi idealan recept.

unnamed 3

Kada je dobro hladno u vinogradu lakše je prošetati jer zemlja nije premekana da se štikla u nju uvuče. Doživljaj jeste drugačiji, treba paziti kuda se hoda, kao da sam time tom vinogradu odala neko posebno priznanje. A bio je to vinograd porodice Trdenić, u Popovači. Savet? Gležnjače sa skrivenom platformom. Provereno funkcionišu u vinogradu.

Opet, doživljaj u podrumu vinarije Trdenić je neka druga priča. Puno stepenica, malo sporiji hod i za tren sam u štiklama došla do bačvi gdje sam kušala vina od sorte škrlet. Š & Š – štikle i škrlet! Mogu slobodno reći moje dve ljubavi. A koje su sličnosti? Štikle su lepe, elegantne i dodaju lepršavost pokretima. Upravo je takav i škrlet kada se raspleše po čaši. Osvaja na prvu voćnim aromama i svežinom. Na nosu dominiraju breskva, kruška i jabuka, a iste su senzacije i na nepcu. Kada žena jednom počne nositi štikle teško ih se odriče, a upravo je tako i sa škrletom. Ta ljubav traje.

unnamed 2
Vineckovo u Popovači

Škrlet je autohtona sorta koja krasi Moslavački kraj, a nazivaju je još i ovnek žuti zbog grozda u obliku ovnove glave. Važnost sorte prepoznali su vinari Ilovčak, Jaram, Florijanović, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić i ujedinili snage u udruženje „Škrlet“, gde proizvode zajedničko vino Škrlet. Ovan je vidno istaknut i na etiketi koja je zbilja modernog dizajna i vrlo zanimljiva, a kada ne znate o nekom vinu ništa, onda je etiketa ta koja zove na kušanje.

Inače, Vincekovo je prema tradiciji uvek propraćeno i dobrom pesmom pa su nas po vinariji pratili tamburaši, a sa škrletom u čaši i štiklama na nogama trebalo je i zaplesati. Možda je u škrletu moć, da daje lakoću pokreta. U svakom slučaju, Vincekovo u vinariji Trdenić, propraćeno dobrom kapljicom, sjajnim društvom i pesmom, definitivno je događaj koji sledeće godine ne propuštam i kojem se već sada veselim.

nazad na vrh