Mala crna haljina i malo crnog vina

Mala crna haljina i malo crnog vina

Postoji pravilo u ženskom ormaru, a to je da u njemu uvek mora biti barem jedna mala crna haljina, klasik koji voli svaka žena, ali i klasik koji voli svaka prilika. Kada ne znate šta ćete obući uvek posegnete za malom crnom haljinom.

Čini mi se da su takvi i vinski trendovi, gde čak i oni koji nisu baš veliki vinski znalci radije posegnu za čašom crnog vina. Bela su vina lepršavija i zaigranija, uz njih bi se bolje uklopila neka cvetna haljina ispunjena veselim uzorcima i bojama.

stikla 02

Crna su vina ozbiljnija i možda čak pomalo otmenija, pre ćemo ih odabrati pri nekoj večeri uz dobro društvo. I uz lepu crnu haljinu odgovaraće kao savršen spoj.

Elegancija ih povezuje, otmenost dopušta da se stope, a zaista su nepogrešiv izbor.

No, trebaju li žene birati crna ili bela vina? Neki tvrde da crna vina izazivaju češće glavobolje. Možda je ipak to zadovoljstvo vredno glavobolje, kao i neke haljine koje žene nose iako nisu udobne, ali lepo stoje. Dakle, za lepotu se ponekad isplati žrtvovati, a tako i za vino pretrpeti glavobolju.

stikla 03

Tanini su verovatno uzrok glavobolja. To su biljne hemikalije koje crnim vinima daju aromu i sadrže antioksidante. Ali i podstiču oslobađanje neurotransmitera serotonina, koji u visokom nivou kod nekih ljudi može uzrokovati glavobolju. Mogu tu biti uključene i druge biljne hemikalije (polifenoli).

Rešenje je da sva vina, pa i crna treba piti umereno, a najbolje je isprobavati ih polako, povremeno i jedno po jedno. Baš kao i haljine, ne kupovati one koje vam lepo ne stoje. Tako treba odabrati i vino, da u njemu u potpunosti uživate, umereno i bez glavobolje.

I još jedan savet: Kada pijete vina uvek osigurajte neke zalogajčiće i vodu, tako ćete izbeći mogućnost glavobolje.

stikla

Crno vino ima i svojih prednosti za zdravlje, a ono što će dame posebno veseliti je mali udeo kalorija, što znači da će i haljina bolje stajati uz dobru figuru. Poznato je takođe i da čaša crnog vina ima pozitivan uticaj na srce zbog velike prisutnosti antioksidansa koji imaju ulogu kod prevencije kardiovaskularne bolesti.

Možda je najzanimljivija činjenica da je crno vino jak afrodizijak, a tome je „krivac“ resveratrol, antioksidans koji ubrzava protok krvi i poboljšava cirkulaciju.

Pa, složićete se nekon svega da je vrlo lako povezati malu crnu haljinu i malo crnog vina u par kao idealan afrodizijak.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama