Anče Nanevska

Anče Nanevska

Rođena u Tikveškoj niziji, profesor francuskog i italijanskog  jezika i pisac. Diplomirala u Italiji na školi za parfeme, završila AIS školu vina u Rimu, tri stepena WSET (Wine & Spirit Education Trust) i sprema četvrti sa željom da dostigne titulu Master of Wine. Profesor je na italijanskoj Food Genius Academy, gde predaje terminologiju i istoriju svetske kuhinje. Specijalnost su joj penušava vina.

Život iz perspektive čaše

Dogovor je bio da pišem o ljubavi. 
Ali dok sam sanjarila nad tastaturom, motreći kroz prozor londonske krovove i teško nebo puno kiše, s prstićem u vazduhu već spremnim da piše, odlutaše mi misli nekim drugim pravcem. Setila sam se, ko će ga znati zašto, dana kad sam pažljivim učenicima pričala kako, da bi smo bili uspešni somelijeri, moramo razumeti ljude kojima preporučujemo vina.

Srpska vina putuju na Zapad

Dve stvari želim ovde da spojim u jednu – srpska i grčka vina iz perspektive nekoga ko živi na Zapadu, u Londonu.

Probala sam nedavno srpska vina na (objedinjenom) štandu na jubilarnom 50. izdanju Vinitaly. Sve je bilo fino, ali nekako previše internacionalno, bezlično. Pitam se šta treba da se uradi kako bi u Srbiji razumeli da je Zapad žedan novih stvari, a ne srpskih Bordo kupaža koje su i u originalnom francuskom izdanju dosadile i bogu i ljudima!

Vina koja govore (istinu)

Iako lepe reči i gvozdena vrata otvaraju, iskrenost, uči nas život, nije u svakoj situaciji neophodna, naročito u onima koje zahtevaju učtivost i diplomatiju. Sačuvaj svoje mišljenje za sebe, ćuti mudro ako hoćeš da sačuvaš prijateljske i dobrosusedske odnose, a bogami i da spaseš karijeru.

Pet šampanjaca zbog kojih vredi ostati neudata

Ako ste, kao i ja, od onih emancipovanih žena koje mogu herojski da izdrže 18 sastanka zaredom na štiklama od 14 cm, koje same sebi montiraju Ikeine police i stolice, za sekund promene točak na kolima, znaju sve tajne fusion i confusion kuvanja, a baš sada uče japanski na kursu ikebane, onako, čisto da im se nađe, ali kojima je lakše popeti se na Mesec nego da nađu neko fino biće suprotnog pola s kojim bi podelile dan i noć, i krevet i orman, onda dobro došle u klub perfektnih kandidatkinja za neudaju.

Italija predstavila zdrava vina

Družimo se spontano, pijemo prirodno – tako bi se nekako mogao nazvati nedavno održani internacionalni vinski susret u Milanu. Manifestacija organskih, bioloških i biodinamičkih vina Live Wine okupila je od 5. do 7. marta u Milanu u Palazzo del Ghiaccio 140 vinara iz raznih krajeva sveta, koji tu već drugu godinu za redom predstavljaju vina ovih posebnih kategorija.

Pretplatite se na RSS feed