Cuvee No.1 2013, Zvonko Bogdan

cuve no 1Prva berba kupaže crvenih sorti, zamišljena da bude crvena perjanica vinarije Zvonko Bogdan, po onom narodskom „prvo pa muško”, proglašena je 2012. godine za najbolje vino Srbije na Velikom testu Vino.rs. Ogroman uspeh za vinariju koja se praktično tek pojavila na domaćoj sceni…

- Po osvojenoj tituli najboljeg vina Srbije za vino Cuvee No.1 2008, vinarija je kompletno veoma odskočila u javnosti - priznaju u vinariji Zvonko Bogdan.

Od tog vina do berbe 2013 koja je aktuelna na tržištu, razlika je što je u početku korišćena kombinacija francuskog i američkog barika u odnosu pola - pola, a odonda se polako, od berbe do berbe gubi uticaj američkog drveta, pa je najsvežije vino u potpunosti odležavalo u francuskom hrastu i to po izričitom zahtevu novog tehnologa vinarije Florenta Dumea, potpisnika brojnih etiketa iz raznih zemalja.

Kupaža koja se neznatno menja iz godine u godinu, sastavljena je od sorti merlo 50%, kaberne fran 30%, frankovka 20%, ugrubo rečeno, i identična je onoj u vinu Život teče koje je voćnije, laganije, dok je No.1 kompleksniji pošto se koristi aromatičnije grožđe sa vinogradarske lokacije Ludoš, gde su drugačiji mikroklimatski i zemljišni uslovi, a i berba je docnija par dana u odnosu na Život teče. Cuvee No.1 fermetniše i odležava u potpuno novim baricima, minimum godinu dana i potom u flaši oko tri meseca.

Bogato aromama crnih ribizli, divljih višanja, crnog i crvenog šumskog voća, te punog i kremastog ukusa, ovo lepo balansirano vino vremenom oslobađa brojne slojeve koji se fino spajaju sa masnim i zrelim žutim sirevima ili dimljenim lososom. Ima znatnu mogućnost odležavanja, a dobro je kratko ga dekantirati i poslužiti na temperaturi od 18-20°C.

Vino Cuvee No.1 možete po najpovoljnijim uslovima kupiti u našoj Online prodavnici!.
Isporuka na kućnu adresu, plaćanje po isporuci.

Posebnu zanimljivost čine etikete vina vinarije Zvonko Bogdan gde se likovni motivi iznad potpisa čuvenog pevača menjaju od berbe do berbe. Konačno, Cuvee No.1 se tokom tri godine boravka na vinskoj sceni okitio sa desetak medalja na prestižnim takmičenjima širom sveta, od Japana, preko Decantera, pa do San Franciska. Dve godine uzastopno apsolutni je pobednik ocenjivanja Prague Wine Trophy, a dva zlata osvojena su i na najmasovnijem svetskom ocenjivanju AWC u Beču. Može se slobodno reći, ovo je vino podjednako oduševilo publiku ali i međunarodne stručnjake.

nazad na vrh

Srodni tekstovi