Chardonnay Selekcija 2014, Radovanović

PREPORUKA vino rs radovanovicDa li je 10 evra previše za vrhunsko srpsko vino? Jer toliko staje Chardonnay Selekcija iz Podruma Radovanović u našoj Vino.rs online prodavnici, a upravo smo tu etiketu apostrofirali kao verovatno najbolje srpsko belo vino iz berbe 2014

Mija Radovanović proizvodi ovu etiketu sa zaštićenim geografskim poreklom od 2008. godine. Selekciju grožđa koje dolazi sa jugoistočnih pozicija i sa tipično karbonatnog zemljišta, vrše već u vinogradu, a svake godine se radi serija od 15.000 boca.

Da je ovo bela perjanica najstarije srpske privatne vinarije govori pregršt najsjajnijih medalja sa ocenjivanja širom sveta, praktično svakog na koje je poslata. Zlata iz Nemačke sa Mundus Vini, iz Beča sa AWC, iz Liona, Ljubljane, samo su prilog tezi da se nalazimo pred pravim belim divom koji se dičio svojom snagom, prefinjenim aromama i uticajem drveta u kome bi ležao bar godinu dana.

Ali posebno iznenađenje je nesvakidašnji postupak na koji se vinar odlučio i rezultat koji je iznedren. Naime, tržište je uskraćeno za dobru berbu 2013. dok se istovremeno na boljim vinskim kartama pojavila  Selekcija iz „nezgodne” 2014. godine. Na naše iskreno iznenađenje i zadovoljstvo. Jer reč je o vinu koje je kraće ležalo na talogu, izuzetno sveže, lagano, harmonično, pitko uz sveprisutni balans i eleganciju. U ustima se tope jabuke i vinogradarske breskve u finim puterastim slojevima. Malo je reći da se ovo vino perfektno uklapa u sve kulinarske zamisli, od klasične srpske kuvane trpeze, pa do terijaki piletine i lakih deserata.

U Podrumu Radovanović, prema procenama berbe, nisu te 2014. nabavljali novi barik što inače rade po pravilu, pa je korišćeno drugo i treće punjenje, tako da drvo nije u prvom planu. Ono nije dominantno ni u daleko snažnijem vinu, seriji iz tople 2013. koja već dve godine odležava u boci i na tržište će tek krajem proleća, kad 2014. ponestane, a potroši se i ona iz 2012. kojoj je za delić boda izmaklo zlato na našem Velikom testu Vino.rs 2014.

I za kraj, posebna vrednost i dokaz ozbiljnosti ovog vina je svakako potencijal maturacije. Na nedavnoj degustaciji je probana berba iz 2009. godine i pokazalo se da je vino u top formi. Nažalost iz te berbe ostalo je još samo 70-80 boca, ali je svejedno, ovaj šardone,  jedan od velikih sortnih aduta na čitavoj balkanskoj sceni.

Vino Chardonnay Selekcija 2014 možete po najpovoljnijim uslovima kupiti u Vino.rs online prodavnici!
Isporuka na kućnu adresu, plaćanje po isporuci.

nazad na vrh

Srodni tekstovi