Dodir 2014, Despotika

PREPORUKA vino rs despotikaPolusuva se vina najviše traže na domaćem tržištu, a malo je kvalitetom vrhunskih. Srećom, bela kupaža Dodir 2014 vinarije Despotika jedan je od baš takvih primera. Za početak, ovo potpuno novo vino nosi sa sobom dve zanimljivosti. Prva, kupaža je sorti muskat otonel, sovinjon beli i pino beli, koja se dosad nije mogla naći na tržištu.

Druga, namenjena je najširem krugu ljubitelja i kao takva ne preza da se po pristupačnoj ceni za ovaj kvalitet nađe, od polica u supermarketu, do najekskluzivnijih vinoteka.

A priča o kvalitetu ide baš onim redom kako i treba jer grožđe je brano ručno i selekcija najboljih plodova je rigorozna. Muskat otonel i beli pino dolaze sa zatalasanih brda Umčara gde na potezu Vinogradi, na jugozapadno okrenutim parcelama meštani od davnina gaje lozu.

Ovaj potez ima dosta krečnjaka pa daje vina jakog tela koja su istovremeno bogata aromama usled velikog broja sunčanih sati. Sovinjon stiže iz drugog vinograda, u Goloboku, sa poteza Paučina koji zauzima vršne predele brda između sela Golobok i Krnjevo na 200 metara nadmorske visine. Na istoj geografskoj dužini su vinogradi Oregona, Bordoa, Emilijo Romane ili Oltenije u Rumuniji, a ovi domaći su orjentisani ka jugozapadu i zaklonjeni od oštrih udara vetra pa iskorišćavaju maksimalnu količinu sunca, preko 2.100 časova tokom prosečne godine.  

Dodir je polusuvo vino svetložute boje sa  zelenkastim odsjajem u čaši rađeno surli tehnikom odležavanja na talogu ali ne predugo, neka tri meseca. Potpisuju ga Miloš Nikolić i čuveni makedonski enolog Goran Milanov. Želja je bila da se dobije sveže, lagano, pitko i dopadljivo, a opet zaokruženo i harmonično vino.

Na nosu se oseća raskošnost aroma koje nosi muskat otonel. Miris bele ruže je jako delikatan i nežan, ali se ubrzo razvija u zrelije cvetne tonove praćene finim notama zove, trave i začinskoga bilja za koje je zaslužan sovinjon beli. Na nepcu takođe iskazuje najbolje od tri sorte, aromatičnost muskata, fine kiseline i mineralnost sovinjona te punoću pinoa, koji zajedno grade savršen balans. Lepa  završnica prožeta je snažnim voćnim karakterom sa dominantnim notama citrusa i jabuke.

Ovo je vino za sve prilike.

Vino Dodir 2014, Despotika možete po najpovoljnijim uslovima kupiti u Vino.rs online prodavnici!
Isporuka na kućnu adresu, plaćanje po isporuci.

nazad na vrh

Srodni tekstovi