Tamjanika 2015, Ivanović

vino rs tamjanikaIme vinara Dragoslava Gage Ivanovića iz Aleksandrovca u neku ruku vezuje se za preporod i novi život prokupca kao sorte u Srbiji. Ali njegovi poštovaoci još više cene tamjaniku koja se od 2004. godine radi u ovom župskom podrumu.

Tamjanika 2015, Ivanović kupaža je 85 procenata tamjanike, ostatka rajnskog rizlinga, a ima i nešto malo drugih sorti. Oko 40 odsto grožđa je iz Ivanovićevih vinograda sa izrazito krečnjačkog zemljišta, dok je ostalo iz otkupa, ali je poreklo sirovine isključivo iz Župe. Grožđe je uvek potpuno zrelo, pogotovo iz berbe 2015. kad je to bilo izrazito.

Ta tamjanika, kaže Ivanović, ima osobinu da je brzo hvata plemenita plesan te dobija posebnu aromu. Aromatski je kombinacija voćnog i začinskog sa 13,5 % alkohola, a rađena je isključivo u inoxu. Tehnologiju u podrumu  Ivanović radi apsolutno sam, a saradnju sa poslednjim inostranim  konsultantom raskinuo je još  2009. godine. 

Novu Tamjaniku 2015, koje ima nešto preko 17.000 boca, prepoznaćete po specifičnim aromama kao i ostale Ivanovićeve tamjanike, ali ovo je, prema njegovim tvrdnjama, definitivno i ubedljivo najaromatičnija tamjanika od 2004. godine, kada je iz podruma izašla prva etiketa ove autohtone sorte.

Inače, Ivanović je prvi put ove godine eksperimentisao sa drvetom kad je tamjanika u pitanju. Rezultat toga biće uskoro poznat, kada posle četiri meseca odležavanja u bariku i dodatnog odležavanja u flašama stigne na jesen do kupaca. 

Dotle, uživajte u savršeno svežoj i aromatičnoj Tamjanika 2015 koje idealno ide uz paste, meke bele i kozije sireve, voće i, naravno, mirisni slavski kolač.

Vino Tamjanika 2015, Ivanović možete po najpovoljnijim uslovima kupiti u Vino.rs online prodavnici!
Isporuka na kućnu adresu, plaćanje po isporuci.

nazad na vrh

Srodni tekstovi