Grand Cuvee 2013, Domaine Lepovo

PREPORUKA domaine lepovoDomaine Lepovo Grand Cuvee 2013 dolazi iz nove Tikvešove boutique vinarije Domaine Lepovo. Boutique u ovom slučaju ne znači nešto maleno, već nešto izuzetno. To je primetio i Robert Parker koji je na poslednjem ocenjivanju ovo vino ocenio sa 92 poena, najbolje od svih vina vinarskog giganta Tikveš. 

Svega desetak minuta vožnje od Kavadaraca, kraj mesta Negotino u selu Kurija nalazi se Domaine Lepovo kapaciteta 300.000 litara. Vinarija jeste nova, ali vinograd nije. Pređašnji vlasnici, porodica Trajkovski (od 2000. godine vinarija Fonko) je na ovoj lokaciji vršila proizvodnju vina još od 1927. godine, dok su današnji trsovi na potezu koji se naziva i Crveni bregovi oko 15 godina stari.

Izuzetan teroar i savršene pozicije vinograda za vranac gde vetar neprestano duva, a tlo je malo više peskovito, zbog čega dobijena vina imaju predivne meke tanine, pravi su medijum za slikanje najlepših vinskih pejzaža u boci kakav je ovaj kuve. 

Grand Cuvee je izrađen u seriji od 20.000 boca koje će na srpskom tržištu koštati 4.900 dinara. Međutim, nema ga mnogo za domaće kupce jer su Kinezi otkupili gotovo sve količine. Ovo je toplo, veliko i moćno vino, raskošnih aroma, lepo uklopljenog hrasta sa 15,5% alkohola koji ne dominira ni u jednom segmentu. Sastav čini vranac 60%, 35% kaberne sovinjona, i ostatak merloa koji na ovim položajima takođe pokazuje najviši kvalitet. Izgleda da je tajna u čistom peskovitom tlu koje vranac čini krajnje suptilnim, koliko je god to moguće.

Ukoliko se zaintrigirate, lako ćete u kompleksnom nosu i još složenijem gutljaju kuvea osetiti crvene ribizle, šljive, zamršenu kombinaciju začinskog bilja. Šareni biber udariće armiranu podlogu za uparivanje sa biftekom, zasladiće ih brusnice a zaokružiti neka fina grafitna prašina. Na nepcu opet, crveno prelazi u crno i plavo, borovnice, malo mastila, tek pramen dima od cigare i slasni nadražaj vanilinskog živca koji dolazi od najrafiniranijih burića firme Seguin Moreau, njihove čuvene linije Icon koju poseduju samo najznačajniji bordoški šatoi. Grand Cuvee odležava u potpuno novom drvetu najmanje 18 meseci, a poseban potpis mu daju enolog Marko Stojaković i veliki vinski mag Filip Kambi. Tajnu koja je sastavni deo uspeha ovog vrhunskog vina, Marko Stojaković nam je rado otkrio:

- Tajna je možda u peskovitom tlu, možda u položaju vinograda. Ipak, rekao bih da nas je poslužila izuzetna sreća, a s obzirom na to da je ovo bila prva berba za ovaj Cuvee, može se reći da je u pitanju i početnička sreća – kaže poznati enolog uz tajanstveni smešak.

Naravno, ono što će ovo vino označiti kao zalog za budućnost su izražene, zapaljive ali rafinirane i postojane kiseline, kao i dugotrajna završnica, dovoljno duga da detaljno i načisto rezimirate uživanje u svakom gutljaju. U ovom trenutku, jedino što može biti bolje od ovog vina je isto ovo vino iz berbe 2015. koja je najavljena kao vrhunska, ali do njegove premijere ozbiljno ćemo se načekati.

nazad na vrh

Srodni tekstovi