Arno 2015, Vinarija Aleksić

PREPORUKA arno

Za ovaj sovinjon blan poznavaoci kažu da je sovinjon „trećeg stila”. Uopšteno je uvrežena podela na sovinjone Novog i Starog sveta, međutim sestre Aleksić u svojoj vranjanskoj vinskoj laboratoriji od samog početka rade na vinu koje će maksimalno iznedriti sortnost Grdelice iz čijih vinograda grožđe potiče. A onda, u zavisnosti od godine i berbe, nad elegantnim vinom nadvladaće zeljasti, ili pak tonovi egzotičnog voća.

Arno 2015 je nešto snažniji po alkoholu od svojih prethodnika (14%), i ekstrakt kao da je stabilniji što se posebno vidi u završnici koja traje dugo i bez oscilacija.

Ranije osvojena bronza na Decanteru i srebro u Bugarskoj na Balkans International Wine Competition 2013. godine, samo su predznak kvaliteta i uživanja koje nudi ovo vino svetlo žute boje, kristalne bistrine i dobre viskoznosti. Mehurići i tek jedva primetna zelenkasta nota, jasan su pokazatelj da je reč o najsvežijoj berbi, ali bogat mirisni i aromatski kompleks uverevaju da u čaši nije i nezreo proizvod. Naprotiv. Intenzivan je tipičan sovinjonski miris, a ako nikada niste na nosu osetili arome sirove kafe, ovo je evidentan i jedinstven primer. Lepeza vegetativnih tonova i vreže paradajza karakteristična za sovinjone novog doba, slojevit miris podržan mineralnošću, otkloniće svaku nedoumicu kad je u pitanju sortnost Arno vina.

Arno je inače prva bela etiketa izašla iz vinarije Aleksić. Bila je dobar odgovor na kaberne sovinjon Kardaš, kako mu ime govori, vino „za prijatelje”. Savršen crveno-beli par. Iako poimenice podseća na lik iz nekada izuzetno popularnog stripa o Princu Valijantu, ime ovog vina ipak je veoma stara reč, turcizam iz vranjanskog kraja i označava nešto dobro, lepo, ubavo. Reč koja je i danas u tom smislu u upotrebi kod starijih ljudi. Ali ovo vino nije samo lepo. Sa jedne strane je veoma ozbiljno i elegantno, glatko i intenzivno, sa druge, kad ga snažno zagrizete, krenete da žvaćete, razbije se u hiljadu krhotina, kao slika kaleidoskopa iz koje možete izvući brojne, veoma maštovite aromatske zaključke. Maksimalno 10.000 boca godišnje rađeno je u inoxu, i ponos je tehnologa Jelene Živanović kojoj je sovinjon blan, najzahtevniji kao sorta u proizvodnji, ujedno i omiljen, vrhunski izazov za stil koji gradi godinama, zajedno sa sestrama Aleksić.

Arno, pun vegetalnih tonova sa naznakama tropskog voća bukvalno zahteva zalogaje hrane. Odličan je par za mlađe kozije sireve, salate od sezonskog povrća, paste sa plodovima mora, ali i slanu ovčiju stelju.

- Volim da kažem da je Arno naš stil koji gradimo iz godine u godinu – tvrdi Maja Aleksić Ilić. – Pritom, on iz godine u godinu sazreva, što čini da bude sve bolji, da budu sve izraženiji ti sovinjonski mirisi, a pritom, od godine zavisi da li će biti više zeljastih tonova ili tropskog voća. Vinogradi iz kojih dolazi su oko 30 godina stari i jako smo ponosni na kooperante sa kojima sarađujemo jer ih je danas zaista teško naći, pogotovo kod nas gde su ljudi maltene zaboravili da se bave vinogradarstvom, a vinogradi su gotovo svi raskrčeni.  Na nama je jednostavno da prikažemo sortnost sovinjona, i to ne kroz dva poznata stila, već kroz neki naš, jedinstveni, treći.

A ovaj Arno, treba ga žvakati zaista…

nazad na vrh

Srodni tekstovi