Pinot Grigio 2015, Zvonko Bogdan

PREPORUKA z bogdan pino grigio

Jedno sasvim novo vino zaokuplja poslednjih nedelja pažnju. Reč je o prvoj flaširanoj berbi Zvonko Bogdan Pinot Grigio 2015, koje je momentalno prigrabilo zlato na nedavno završenom BIWC 2016 u Sofiji.

Vinarija Zvonko Bogdan, koja je za svega nekoliko godina postojanja postala jedna od najznačajnijih na domaćoj vinskoj sceni, otišla je sada korak dalje. Naime, novi francuski tehnolog Floran Dumo doneo je i novi stil vina u ovaj palićki podrum, a akcenat je na voćnosti, ne na dužini odležavanja. Jedan od prvih rezultata te promene najbolje se vidi u ovom pinou, kojim je upotpunjena postojeća Premium linija vinarije.

U pitanju je bogato, slojevito i zaokruženo vino u kojem se prepliću arome belog voća i nežni tonovi poljskog cveća. Iako tek prva berba iz sasvim mladih zasada podignutih 2012. godine na lokaciji Radić, Pinot Grigio 2015 nosi najbolje karaktersitike horgoškog peskovitog teroara – u ustima sveže, skladno i meko, prijatnih kiselina i raskošne voćno-mineralne završnice. Kao stvoreno za lepo letnje vreme!
Kod ovako složenih vina, čiji brojni slojevi imaju zajedničku samo tu začinsku slatkost aroma, a nikako šećera, obično preporučujem da se piju na nešto višoj temperaturi od one smrzline što prija većini belih vina ne previsoke cenovne kategorije. Može, ali tada će ovaj sivi pino zaogrnuti samo i isključivo šlafrok jabuke u šlafroku. Sva napred napomenuta čuda potražite ipak u rasponu do 10 stepeni Celzijusa.
I znate one fine puterste danske kekse iz limene kutije koja daleko više obećava nego što praktično nudi? E, to je idealan par uz ovo vino kojem kafa (late, pa i nes) ne može nauditi. Naprotiv! Sasvim je fino kombinovati tursku kafu i gutljaje ovog primerka sorte pinot grigio.

I baš kao onaj klovn na etiketi, još jedan originalan rad somborskog slikara Eugena Kočiša, i ovo vino poziva da svratite u neki tajanstveni svet cirkuske magije u kojem je sve baš moguće. Srpska vinska čuda se ređaju!

nazad na vrh

Srodni tekstovi