Rose 2014, Doja

PREPORUKA dojaSrpska vinska scena je bogatija za još jedan rose. Ovoga puta predstavljamo vam vino DOJA Rose, iz vinarije Doja, napravljeno od sorte prokupac, koja predstavlja sinonim vinogradarstva Topličkog rejona. Prisustvo etikete DOJA Rose na srpskom tržistu još jedan je podstrek sve uspešnijoj promociji vina autohtonih srpskih sorti. Ovaj, sortno čist roze od prokupca zagolicao je znatiželju domaćih i inostranih ljubitelja i poznavalaca vina.

U vinskom talasu koji je sve više posvećen vinima tradicionalnih srpskih sorti, prokupcu pogotovo, izdvajamo vinariju DOJA. Vinogradi i sama vinarija smešteni su na blagim padinama u podnožju planine Jastrebac.

Specifična orografija, okruženost planinama i blago zatalasani tereni Topličke kotline, formirali su prirodni amfiteatar sa specifičnom mezoklimom. Blag do umeren vodni deficit, vazdušna strujanja s vrha ka podnožju brda i dobra osunčanost terena stvaraju izvanredne uslove za proizvodnju kvalitetnog grožđa. Zemljišta su prožeta šljunkom i oblim kamenjem, glinovita u dubljim slojevima, s obiljem proslojaka liskuna. Specifični klimatski uslovi zajedno s karakreristikama zemljišta ključni su činioci teroara ovih vinograda i autentičnosti i prepoznatljivosti vina vinarije DOJA. 

Vino DOJA Rose 2014 upakovano je u elegantnu bocu s brižljivo dizajniranom etiketom i prepoznatljivim simbolom vinarije. Boca privlači pažnju i ujedno pruža prve informacije o vinu – pred vama je  nežno, baršunasto i sveže vino iskričavo roze boje. Ovo polusuvo vino, bogatog i perzistentnog voćnog aromatskog kompleksa praviće vam odlično društvo u različitim prilikama. 

Sa 11,5 % alkohola može se piti kao aperitiv, meki tanini mu daju punu afirmaciju u kombinaciji sa ribljim specijalitetima, kremastim prelivima i laganim desertima.

DOJA Rose 2014 nije jedino iznenađenje vinarije DOJA. U pripremi je crveno vino od istoimene sorte. U sortimentu za proizvodnju crvenih vina, pored sorte prokupac, koja dominira u sortnom sastavu (10 od ukupnih 20 hektara pod vinogradima), prisutni su  kaberne sovinjon i merlo. Sortiment za bela vina čine šardone i burgundac sivi (pinot grigio).

nazad na vrh

Srodni tekstovi