Samena, EOS Samos

PREPORUKA SAMENA

Ko ne voli muskat? Aromatična drevna sorta, nastala pre 4.000 godina, koja se u Srbiji uglavnom vezuje uz poluslatka i slatka grčka vina, daje izuzetne rezultate i kao potpuno suva – za šta je najbolji primer – Samena!

Zbog čega je ovo tipično mediteransko vino?

Vino nastaje na grčkom ostrvu Samos, na kome je, veli legenda, rođena i boginja Hera i pravi se od sorte Muscat Blanc à Petits Grains izuzetno aromatski kompleksne. Praktično, čitavo vinsko ostrvo jedna je velika zadruga naziva EOS Samos, i svi uzgajaju grožđe za dva pogona u kojima se rade uglavnom bela vina, od kojih mnoga nose najvrednija svetska priznanja.

Vinogradi su na nepristupačnim terenima i velikoj nadmorskoj visini (oko 900 metara), a većina vina se izveze, posebno u Francusku. Terase na kojima se nalaze vinogradi obrađuju se ručno, jer nemoguće je prići mehanizacijom, a izuzetno je bitan i sam položaj ostrva zbog čuvenog egejskog vetra koji non-stop duva, provetravajući i štiteći lozu od mogućih napasti. 

Samena, savršeno zaokružena i bogatog tela, u prvi plan nudi jaku dozu mineralnosti. Divna svilena struktura i deklarativno nizak nivo alkohola (12 %) ukršta se sa mineralnom čvrstinom koja dopire iz tla, sve dok aromatski kompleks bogato puni usta, pa se čini da veoma glatko vino zbog takvog karaktera uopšte nije jednostavno progutati. Tu se rađa čarolija – lako, a teško!

Kiseline nisu visoke, a na nosu se mogu razaznati naleti svežih jabuka, dinja i vinogradarske breskve, što se potvrđuje i na nepcu, s aromatičnim začinima nalik na veoma blagi anis, ili koricu grejpa. Završetak je elegantan, a posebno zanimljiv je osećaj da na usnama ostaje neka vrsta masnoće, veoma slična onoj sa kvalitetnih zrelih maslina, što ne čudi, jer je Samos ekstremno poznat po maslinjacima. Uostalom, i završnica ima blagih naznaka finog maslinovog ulja, koje nailaze s vremenom.

To vino dodatno preporučuje kao idealnu pratnju različitim jelima, poput mesa i pirinča, pite sa sirom ili zeljem ili uz salatu od hobotnice i lignje zapečene u đuveč sudu. 

Čini se posebno zanimljivo pokušati da se vino ohladi veoma nisko, čak ispod temperature za služenje penušavca, videćete, bogatstvu tela i aroma, hladnoća uopšte ne može nauditi. Naprotiv.

Ovo i druga Samos  vina u Srbiji ekskluzivno uvozi Sigma OliWine iz Beograda, a možete ga naručiti i po posebnoj ceni na broj telefona 064 1118279 ili preko naše onlajn prodaje.

 

nazad na vrh

Srodni tekstovi