Nemir 2015, Despotika

nemir

Polusuvi sveži voćni roze napravljen da zadovolji ukus najšireg kruga sladokusaca, baš takav je ovaj stoprocentni kaberne sovinjon Nemir iz vrlo dobre godine 2015. Zavodljiv i lepršav, spreman da osvaja!

Svetla krem etiketa sa metalize pink ilustracijom isečka nalik na bogati grozd natkriljen napisom ДЕСПОТИКА, treba dobro zagledati. Videćete kako grozd ima lice, profil bogate renesansne gospođice i još jedne, malo drugačije u svetloj senci ovog grozda-dame.

Zaista, kao što je ovo neka vrsta optičke igre, tako i vino u boci bojom privlači pažnju: ispod etikete ono je bledo pink, a gore iznad, gotovo ružičasto, da bi se ove obojenosti vešto sklopile u svetlo rubin varijantu u vašoj čaši kad vino uspete. Prividni dualizam boja prati ista takva filozofija utkana u stil kojim je vino izrađeno. Naime, na tržištu se u ovom trenutku nalaze dva Nemira. Onaj prethodni, od prve berbe kabernea iz 2014. u startu je začet kao suv dok je ova nova varijanta sa tri grama šećera više donela potpuno nove voćne doživljaje, te predstavlja prvu ozbiljnu količinu roze vina od oko 10.000 boca mlade vinarije Despotika namenjenu tržištu. Napomena, onaj prvi, suvi Nemir, on nema pomenuti lik na etiketi.

Kad konačno skinete kapicu i obojite čašu, nos će zapljusnuti svežina ledeno hladne lubenice i slast ružičnjaka uz naznake maline i šljive. U ustima vino je ekstra puno i gusto, sasvim mali gutljaj ispuni ih potpuno dok se fini naleti kiselina sliju pravo pod jezik i oko njegovog vrha. Teško je tačno reći koja su to crvena voća u ovom Nemiru, čak bih rekao da kaberne izvodi one svoje čudne trikove gde vas podseti na dane kad ste zaljubljeni sisali debelo srce svoje B6 obične olovke. Konkretno, ima tu dosta krečnjačkih tonova iz vinograda Golobok koji očito ne štedi snagu i arome koje će upumpati grožđu. Uz to, nepce i poljupce će obradovati osvežavajućim ukusom jagode ali ima i neki masnutav, glicerinski ukus koji ostaje na usnama i takođe oblaže grlo čineći da na Nemir mislite jako dugo nakon što ste poslednji gutljaj progutali. Neobičan aftertejst koji neprestano želite iznova da produbite jer zapravo slatkoća vina oseća se tek u završnici. 

Praktično, ovaj harmonični i delikatni roze sa 12,5% alkohola i 8,9 g/l šećera, dopadljiv je na prvi srk, svež, idealan za letnje zabave na kojima se služi mnoštvo salata i lagane hrane, mekih sireva i belog mesa. Ili sa svežim urmama!

Uz cenu koja će se u prodaji (najverovatnije i u marketima) kretati oko pet evra očekuje se da bude pravi hit u Srbiji, a i Holanđan pokazuju interesovanje da ga uvrste na vinske karte. Vino je proizvedeno na klasičan način za roze vina jer nije bilo potrebe za nekim dodatnim intervencijama, s tim što je maceracija trajala veoma kratko, svega dva sata, a zanimljivo je da se u toku rada standardnoj ekipi Despotike, vinogradaru Novici i tehnologu Milošu Nikoliću priključio i konsultant enolog Mladen Dragojlović.

U eri kad roze sve ubrzanije postaje krajnje atraktivan na našim prostorima novi Nemir 2015 je idealno letnje rešenje za osveženje.

nazad na vrh