Baš prokupac 2015, Janko

prokupac 

Dugo smo ga čekali, lako ćemo ga prepoznati. Na ultra ljubičastoj etiketi vinarije Janko, zlatni tlocrt Smederevske tvrđave, zaštitni znak ovog smederevskog proizvođača bukvalno bode oči i u mraku će vas bez greške obavestiti da se u boci nalazi baš prirodno zlato srpskog vinskog podneblja, baš autohtona sorta prokupac!

Baš prokupac 2015 predstavlja potpuni novitet, kako iz vinograda pošto je nulta berba, tako i za publiku, vinara Dragana Vasića Janka, ali i tehnologa Gorana Perića, koji ga je radio.

Iskonska potreba vinara da u podrumu čuva autohtono blago ili inačenje prema zlim jezicima i reakcijama tipa „prokupac i Smederevo to ne ide”, tek Janko je posadio 3.500 čokota i čak 16 klonova prokupca 2013. godine na najboljoj smederevskoj poziciji poznatoj kao Zlatno brdo.

U čaši, kompleksni mirisi zrelih trešanja i nane prepliću se s dubokim mineralnim tonovima vlažne zemlje i lišća, uz naznake sveže mlevene kafe koja dopire negde izdaleka. Sočnost i svežina voća posebno uočljivi na nepcu, zaokruženi su istom takvom završnicom. Prefinjenost, sklad, elegancija i svežina sa prosečnih 12,5 % alkohola glavne su osobine ovog prokupca. 

- Iz ne znam kog razloga svi u prokupcu jure snagu koju on objektivno ne može da da. Mi smo zato krenuli u drugom pravcu, na nivou elegancije. Smatram da je to potpuno novo razmišljanje na temu prokupca i da smo na ovaj način došli najbliže definiciji ove sorte kao sortnog vina, nečeg što nije previše snažno, ali je elegantno i blisko vinima tipa pino noar – objašnjava Janko, koji ne smatra da postoji konkurencija između prokupca u Župi, Toplici i Smederevu. Kaže da se prokupac ne zove tako zbog Prokuplja, ali i da je potrebno još mnogo vinarija da ga pravi kako bi se razvila konkurencija. U tom smislu, u vinogradu već razrađuje ideju za proizvodnju prokupca „Supersbin”, po ugledu na supertoskance, blend ove naše i vodećih internacionalnih sorti.

Cena vina Baš prokupac 2015 u maloprodaji je oko 900 dinara.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama