Crvena freska 2015, Đorđe

PREPORUKA djordje

Može li se zamisliti bolje podizanje zavese na velikoj pozornici vina od medalje na najvećem svetskom nadmetanju i to za prvu crvenu etiketu mlade vinarije koja se tek pojavila na tržištu? A upravo se takav san ostvario vinariji „Đorđe“, jednom od najzanimljivijih noviteta na srpskoj vinskoj sceni.

Crvena freska 2015, frankovka začinjena sa tek 5% sorte rebo, gotovo nepoznate na našim prostorima, osvojila je srebro na ocenjivanju AWC u Beču dok je domaće vinoljupce oduševila tokom proleća, i sa „belom sestrom“ (Bela freska), namah privukla veliki broj fanova vinarije koja bukvalno kao da je isplivala iz deliblatskog peska.

Crvena freska 2015 je jako voćna, pitka, lagana, sa divnim kiselinama koji je čine izuzetno zavodljivom, kako neki kažu. Pomalo atipična u odnosu na druge frankovke sa ovih prostora, izrazito je tamno crvene boje koja vuče na ljubičaste tonove što je čini još interesantnijom. Generalno je srednjeg tela, nema možda preveliki potencijal za odležavanje ali je zbilja veoma primamljiva već od ove jeseni. Sa 12,5 % alkohola, jednostavno, veoma lako se pije i još bolje kombinuje na tradicionalnoj banatskoj trpezi. U ramu savršenog obroka možete je naslikati uz domaće paprikaše sa testeninom, lakša crvena mesa, paste sa mesom. Bukvalno je ljubavna prema mesu i kao superlepkom zadržaće vam one najfinije mesne arome na nepcu i usnama.

AWC u Beču nije bilo samo prvo zvanično ocenjivanje već je Crvena freska i prvo crveno vino vinarije „Đorđe“, proizvod saradnje vlasnika vinarije Nenada Živanova i tehnologa Ace Stojakovića koje se pojavilo na tržištu. Ovakvi rezultati sa još mladom lozom posađenom 2008. godine i izuzetno mladim vinom koje jedva da se skrasilo u boci nakon par meseci u inoksu, dodatno ohrabruju na području južnog Banata i dalje na sever, gde se sorta nekada tradicionalno gajila i kako to nažalost biva, vremenom pomalo zaboravila, za razliku od situacije u Mađarskoj ili Austriji gde decenijama postiže vrhunske rezultate u kontinuitetu. Grožđe za vino Crvena freska je brano 25. septembra, a vino je nakon maceracije od 12 dana proizvedeno u inoxu klasičnom metodom proizvodnje crvenih vina.

- Nema tajne, kaže Živanov - trudili smo se samo da frankovku ne pokvarimo jer se od starta videlo da će biti lepa, samo paziš da ti negde ne pobegne. Ona se generalno lako pravi, lako se sama uvini i zaista je zahvalna za proizvodnju. Tih nekih 2.500 boca smo flaširali u aprilu. A trebala je da stoji još u boci ali nam se jako svidela i krenuli smo bez milosti da je otvaramo. Uostalom, kako je baš bilo vreme da se šalje za Beč, spakovali smo je i poslali.

I posrećilo se, mada bismo rekli da je ipak reč o kvalitetu pošto ovo vino spada u ona koja kad otvorite, šokira vas saznanje da je prazno dno boce tako blizu. Zato ne čudi nagla promena mišljenja kod Nenada Živanova kad je reč o daljim planovima oko frankovke koje će već ove godine biti nekih petstotinak boca više:

- Jednostavno, mislio sam: frankovka je internacionalna odomaćena sorta, zato je i sađena ovde jer je tipična za ove krajeve, za južni Banat i Vojvodinu, a dobijaju se laganija voćna vina, kakva zapravo volim. Crvena freska generalno nije bila predviđena da bude noseća u programu crvenih vina, više smo tome namenili neke druge sorte, ali je na kraju, tačnije na početku, ispala fenomenalna za otvaranje naše crvene priče. E, sad, nešto planiramo, razmišljamo, kad je evidentno da se ljudima sviđa, odmah razmišljaš da proširuješ zasade. Ali o tom, potom.

nazad na vrh

Srodni tekstovi