Grenache Blanc Special Selection 2014, Tikveš

PREPORUKA tikvesOvo vino sa potpisom čuvenog vinskog „kompozitora” Filipa Kambija odmah po vađenju čepa ispušta golicavi splet aroma koji se bukvalno vije iz boce kao najava brojnih senzacija na nepcu. Ali krenimo redom...

Kad je 2013. godine, praktično na svom prvom pojavljivanju pred belim vinskim svetom ovaj beli grenaš, ili belan kako se naziva na prostorima Balkana, vinariji „Tikveš“ doneo zlatno priznanje sa međunarodnog takmičenja vina od sorte grenaš („Grenaches du Monde") u Francuskoj, bio je to veliki poticaj da je sa brendom Special Selection urađena jako bitna stvar. Da je spojen onaj povoljniji cenovni segment vina sa nečim što oduševljava i vinske sudije. A to se najčešće naziva - nemoguća misija!

Takođe, bilo je to prvo grenaš vino iz regiona Centralne i Jugoistočne Evrope koje se proguralo na najviši podijum rame uz rame sa najčuvenijim etiketama Francuske, Španije i Italije gde je ova sorta daleko zastupljenija nego na našim prostorima.

Grenache Blanc Special Selection 2014 je vino punog tela i cvetnih aroma koje se smenjuju sa naznakama breskve i ponešto limunastih upliva. Kao što se njegova boja menja, prvo svetlo žuta sa zelenkastim odsjajima koji se stajanjem u čaši gube i čak postaju crvenkasti, isto tako u velikoj meri menja i karakter od nosa do nepca. Lakoća i lepršavost na mirisu, potpomognuti sa 14% alkohola, ubrzo na ukusu nude ozbiljne analize koje se dodatno mogu obaviti u završnici koja dugo ostaje.

Ukoliko vam je potreban savet za uparivanje sa hranom, meka teletina, grilovano i bareno povrće, morski plodovi, dobar su izbor. Ali nama je nenadmašna sa originalnom španskom paeljom. Uz skupoceni šafran, ovo ozbiljno vino za relativno male novce, nešto preko 850 dinara, nimalo se neće osećati u podređenom položaju. I nateraće vas na razmišljanje.

nazad na vrh