Kremen kamen 2013, Matalj

PREPORUKA matalj

Vinarija „Matalj” iz Negotinske krajine, jedina koja je dva puta osvojila veliki Grand Prix na takmičenju za najbolje vino Srbije „Veliki Test Vino.rs” i sve to dodatno podvukla zlatnim slovima i oznakom najbolje vino Balkana, zvanično će 1. decembra pustiti na tržište dugo i nestrpljivo očekivanu novu berbu ovog višestruko nagrađivanog vina Kremen kamen 2013.

Titula zvanično najboljeg vina Balkana 2015. godine za prethodnu berbu ovog stoprocentnog kaberne sovinjona nije obavezna garancija kvaliteta, ali zato su tu zajednički trud i rad tehnologa Mladena Dragojlovića i vlasnika vinarije Nikole Mladenovića Matalja da zacementiraju priču na najbolji mogući način. Fokusirani na najbolje delove vinograda „Kremenjača”, lozu su uradili u ekstremno malom prinosu, a vino sa veoma dugom maceracijom i odležavanjem na komini. Nakon 18 meseci u bariku i još 16 u boci, Kremen Kamen 2013 zadržao je glavne karakteristike prethodnika.

Već pri prvom susretu sa zagasito rubin crvenim vinom u kome kuljaju brojni slojevi crnog voća i duvana, osećaju se aristokratske naznake vinskih aroma, egzotičnog drveća i šumskih staza u jesen. I 14 % alkohola je tu, ali berba 2013 iznedrila je daleko elegantnije vino nego one prethodne, svilenije tanine i sve „upeglano” baš kako bi trebalo.

Ukupno dve hiljade već sad raritetnih boca stiže u ekskluzivnom  pakovanju da nestanu gotovo momentalno u elitnim restoranima i vinotekama po istovetnoj ceni koja je bila i ranije.

- Ako je Kremen Kamen iz 2012. godine bila robusna etiketa i snagatorski tip, ova nova je daleko uglađenija jer je takva bila i berba iz koje dolazi. Opet, čujem da se ta prethodna berba, koje zvanično nema više ni za lek, već trguje za osam i više hiljada dinara. Uglavnom, ko ima bocu čuva je, ne prodaje, što već deluje kao kolekcionarska priča. Što je najbolje, tržište je samo to odradilo, a meni je puno srce – kaže Nikola Mladenović.

nazad na vrh

Srodni tekstovi