Aminta 2013, Stobi

Preporuka vinors stobyBez mnogo dileme premijum linija vina makedonske vinarije Stobi jedno je od najprijatnijih iznenađenja na srpskom tržištu ove godine, a kupaža Aminta možda i kruna u ovoj liniji šest kvalitetom ujednačenih etiketa.

Nakon niza godina tokom kojih je relativno mlada ali zbilja moćna vinarija Stobi osvajala i osvojila srpske hipermarkete i kupce jeftinim ali u isto vreme i dovoljno kvalitetnim etiketama, došao je trenutak kada se prosto moralo preći na viši nivo.

Iako je ova linija premijum vina prvi put viđena i probana na beogradskom Salonu vina 2015. godine, a Aminta 2013 upravo slavi godinu dana od izlaska na makedonsku vinsku scenu, u srpske vinoteke stigla je tek nedavno. U međuvremenu, prethodna etiketa iz berbe 2011. ovenčana je brojnim značajnim priznanjima: Zlato na Mundus Vini, bronza na Decanteru i zlatna medalja gde god se pojavila u regionu, od balkanskog šampionata u Bugarskoj (BIWC), preko Novosadskog sajma, do Ljubljane!

Aminta je kupaža u kojoj po trećinu ukupnog utiska ostvaruju vranac, merlo i kaberne sovinjon. Tajna je u tome što se za nju koriste najbolja sortna vina ovog proizvođača od brižljivo selekcionisanog grožđa koje dolazi s najboljih položaja. Reč je o takozvanom „novom“, desetak godina starom vinogradu u kome uspevaju internacionalne sorte, i „starom“ iz kojeg dolazi vranac, a loze broje preko četrdeset leta. Ipak, ti su posebni položaji međusobno veoma blizu na mestu koje u Stobiju nazivaju Vilarov i gde se nalazio stari kombinat pre nego je Stobi ušao u posed.

- Aminta jeste naše najkompleksnije vino. Glavna nam je ideja bila da napravimo internacionalno vino s balkanskim dodirom. Čisto da se ljudi koji ne znaju zapitaju šta je to vranac i da ga probaju – objašnjava filozofiju Aminte Andon Krstevski, glavni enolog vinarije Stobi.

Vino poseduje intenzivan i kompleksan buke ali pritom veoma prijatan. Telo je dobro, kiseline i tanini prosto teraju na razmišljanje i dalju konzumaciju. Tanina ima svuda ali po malo, te ravnomerno i uzbudljivo golicaju čitavu usnu duplju. Ono što posebno očarava jesu punoća i dugotrajnost ukusa. Tehnološki posmatrano, merlo i kaberne odležavaju godinu dana zasebno u najboljim francuskim i američkim baricima, dok to vreme vranac provodi u slavonskom hrastu. Potom se sve pomeša i ostavi da zri još pola godine do godinu dana (zavisno od berbe) u velikoj bačvi od slavonskog drveta. Upravo ovih dana izdat je nalog da se najbolji vranac, merlo i kaberne iz berbe 2015 pomešaju, što znači da će nova Aminta 2015 biti na tržištu za nekih godinu dana (berba iz 2014. godine nije ni rađena jer se vino radi samo u najboljim godinama).

U međuvremenu, uživaćemo u berbi 2013 od koje je napravljeno 7.000 boca. Magnuma nažalost nema, ali se u vinariji Stobi upravo pripremaju da uđu i u tu lepu priču. Za još jedan, makar za dlaku viši, kvalitativni nivo.

Sve u svemu, Aminta 2013 će verovatno tek za dve do tri godine dostići maksimum u flaši, ali već sada je jasno da je pred nama vrhunsko i autentično makedonsko vino s internacionalnim prizvukom i da su pred njim još mnoga međunarodna priznanja.

nazad na vrh

Srodni tekstovi