Chardonnay 2015, Lastar

Preporuka Lastar

Vinarija Lastar se tek pojavila na vinskom nebu Srbije i već je skrenula pažnju titulom „Vinarija od koje se najviše očekuje u 2017. godini”, a jedna od prve tri etikete Lastar Chardonnay 2015 jasno pokazuje razloge zbog kojih je ovo prestižno priznanje otišlo novajlijama iz Levačkog vinogorja. I to ne samo zbog srebrnog odličja sa prestižnog nadmetanja u Nemačkoj Mundus Vini 2016...

Grožđe u šardoneu burgundijskog tipa je praktično iz nulte berbe vinograda sađenih od 2012. godine pa nadalje. Prošlogodišnja berba više je odgovarala ranim sortama u koje spada ova sorta, a mladi se vinograd pokazao jako dobro. Takođe, tu gde se nalaze ovi vinogradi je najhladnija tačka ili mikrolokacija u čitavom vinogorju i zbog toga aromatika ovih vina više naginje Starom nego Novom svetu. Arome sočnog, svetlo zlatnog šardonea srednje snažnog na nosu, idu više ka kruškama, dunjama, jabukama, nego bananama i tropskom voću. Fino inkorporirane naznake drveta, blage jer vina samo delom fermentiraju i odležavaju u bačvama od 500 litara, imaju i onu finu puterastu notu koja se pojavi tek kad se vino malo zagreje u ustima. Kiseline su pomalo štipkave i vibrantne na jeziku, a doza slanosti mineralnog porekla čini finu glazuru oko 13% alkohola.

Vinarija Lastar za koju verovatno još niste čuli se nalazi u rejonu Tri Morave, selu Sekurič. To je pozicija gde je vinski gigant Rubin sedamdesetih godina posadio nekih 40 hektara rajnskog rizlinga i pino noara. Danas je veći deo rizlinga iskrčen a ostalo je nešto pinoa i baš tu je začeto 15 hektara Lastar vinograda. Posađeni su kaberne, merlo, pino noar od crvenih  i šardone, sovinjon blan, vionje i tamjanika od belih sorti. Znači, od sopstvenog grožđa nastao je ovaj šardone pri čemu je trećina najboljeg ploda ušla da fermentiše u drvene sudove od 500 litara gde je odležavala narednih šest meseci nakon čega je to vino pomešano sa onim iz inoxa. Dobijeno je ukupno nešto preko „ozbiljnih“ 15.000 boca svežeg i nežno barikiranog  kuvea Lastar Chardonnay 2015 koje izuzetno prija uz reš pečenu mladu prasetinu, razne vrste salata, teletinu ispod sača ili ukuvane kruške u vinu. Ali i bez hrane.

Izgradnja vinarije Lastar započeta je prošle godine kad je osposobljen jedan deo proizvodnog dela, dok su ove radovi privedeni kraju. Narednih godinu do dve, napori se usmeravaju na degustaciono-turistički kompleks, koji će pored desetak soba za goste sadržati čak dve degustacione sala od kojih se jedna nalazi kraj arhive u takozvanom barik podrumu. Takozvanom, jer u Lastaru ne vole taj naziv pošto je samo jedan deo klasičnih barik burića od 225 litara, a ostatak čine bačve od pet hektolitara. A to mnogo govori o usmerenju vinskog stila u vinariji Lastar koji nas očekuje.

I da ne zaboravimo, jedan, najbolji deoovog šardonea odvojen je za specijalnu selekciju čiji se izlazak na tržište očekuje tek za par meseci, kao prvo premijum vino mlade i nadasve perspektivne vinarije.

 

nazad na vrh

Srodni tekstovi