Aglaja Cabernet Sauvignon 2015, Vimmid

PREPORUKA aglaja

Zrele trešnje i čokolada. Izleteće u nos kao plotun iz grotla Debele Berte, čuvenog švapskog topa najvećeg kalibra ukoliko veliku kaberne Ridl čašu napunite pošteno ovim Aglaja, divnim crvenim vinom. Ko voli Griotte, one čokoladne bombone punjene alkoholom i pijanom višnjom, što prvo odgrizete okruglo i deblje čokoladno dno, potom ispijete sadržaj, pa na kraju uživate u alkoholisanoj voćki i gustim aromama, e, ko ih voli ili makar pamti, poludeće za ovim negotinskim kaberneom.

Aglaja 2015 je evidentno drugačija od prethodnih berbi. Daleko je niži procenat alkohola koji je znao biti i 15%, ali to nimalo nije uticalo na ozbiljnost sadržine koja je odležavala godinu dana na talogu u buradima od 225 i 300 litara, gde drvo nije imalo ulogu dodavača aroma.

- Promena stila donekle je uzrokovana i sazrevanjem vinograda. U Krajini kaberne hoće da nagura dosta snage i alkohola i to smo ispoštovali u berbi 2013. kad je vinogradu bila tek treća berba. Sad je zreliji te  smo se komotnije odnosili i napravili vino savremenog izraza pridržavajući se recepta da svega trećina drveta bude nova te hrast samo zaokruži konačnu eleganciju, kaže autor vina  i tehnolog vinarije Vimmid Vlada Frunzarelović.

Potom sledi drugo poluvreme, onda kad vino nalegne na nepce. Dobro, još je jako mlado i tanini će vas ščepati i uvući u kolo sa rskavim kiselinama, ali bukvalno ćete pritom osetiti nabore kože kako se aromatski izvijaju iz 13% alkohola. Na boci je jasno naznačeno „vino je nefiltrirano“ što se jasno vidi ne samo na dnu već i po sitnom talogu na bočnim stranicama čaše.

Završnica nije od onih koji besomučno dugo traju, ali ima u njoj nešto fino, gotovo hladnjikavo, možda malo herbalno ili par kapi svežeg soka nara. Višnje i crvene ribizle. Pečat teroara Negotinske krajine, vrelih dana i hladnih noći.

Malo je sortnih kabernea u Srbiji, a Aglaja kaberne sa svega 10% merloa, jednostavno deluje extremno zdravo. I pored sve te kože ono je sveže, lako i voćno. Međutim, kad prođe vreme, kad se tanini zaogrnu zrelošću, ovaj će kaberne promeniti svoj odraz u ogledalu, od stila koji je trenutni svetski trend, preći će u vino bliže onima koji ga vole u oblaku plavog dima cigare uz jaki plavi sir. Ili samo.

Na skupnim degustacijama brojnih vinarija ovo vino inače nestane, popije se  među prvima. Valjda sud javnosti. Na etiketi stoji i napis „vino iz Srbije“. S pravom da se ponosimo.

nazad na vrh

Srodni tekstovi