Vranac Vukoje 2012, Podrumi Vukoje 1982

PREPORUKA vukojeJedan od vrhunaca 13. beogradskog salona vina bila je vertikalna degustacija rezervi vranca vodeće hercegovačke i jedne od najznačajnijih regionalnih vinarija Podrumi Vukoje 1982 iz Trebinja.

Ova moćna sorta sasvim sigurno jedno od najboljih izdanja ima upravo u ovoj vinariji, a Vranac Vukoje 2012 slika je i prilika tipičnog vina podneblja.

Ručna berba obavljena je od sredine do kraja septembra, nakon čega je usledila dvonedeljna maceracija, a potom i dozrevanje godinu dana u hrastovim bačvama od 3.000 litara i  još najmanje šest meseci u boci. Vino karakteristične rubin boje već blagim ljubičastim odsjajima nagoveštava voćni karakter. Na nosu je prisutan snažan miris koji podseća na zrele višnje i prepliće se s bogatim naletima šumskog voća. Tanini su meki i harmonični, a gutljaj u ustima pun.

Zbog izuzetne svežine i nešto višeg procenta alkohola nego prethodnih godina (13,8 %), preporučuje se uz jela od crvenog mesa, jagnjeće i teleće pečenje ispod sača, roštilj, grilovane pečurke, te uz svu divljač, crvene začinjene sosove, pršut i tvrde snažne sireve, gorgonzolu i parmezan.

Vranac Vukoje iz dobrih berbi, a ovo je svakako jedna od njih, može da se razvija i napreduje i do dve decenije u boci, pa je verovatno to jedan od razloga što je njegov autor Radovan Vukoje toliko posvećen ovoj sorti koja se odomaćila sredinom 20. veka u trebinjskom kraju i postala sinonim za crvena vina.

- Vranac je sorta koja povezuje čitav region Balkana i koja kod nas najbolje rezultate daje upravo iz vinograda Zasad polja, podignutih uz isušeno korite reke Trebišnjice – kaže ovaj vinar koji je izrastao u nauglednijeg u ovom delu Evrope i kome je u sedištu Fondacije somelijera Italije u Rimu, na specijalnoj konvenciji, uručen najznačajniji trofej za kvalitet vina od autohtonih sorti žilavke i vranca!

Isto oduševljenje ovim vinom deli i jedna od najpoznatijih svetskih degustatorki, sudija i pisac Džensis Robinson, u svoju bibliju vina „Wine Grapes, gde je među 1.200 svetskih sorti označila Vranac Vukoje kao pravog predstavnika te sorte, dok ga je najpoznatiji vinski vodič Hju Džonson (Hugh Johnson) istakao  kao preporučenu etiketu iz ovog regiona za najbolje svetske vinske karte!

Trebali još nešto dodati na sve ove preporuke. Možda i to da je „stariji brat“ ovog vranca, Vranac Vukoje Rezerva 2010 proglašen nedavno za najbolje crveno vino regiona!

Dosta, zar ne?

nazad na vrh

Srodni tekstovi