Trijumf Noir 2012, Aleksandrović

Preporuka vino rs trijumfPodatak da je novi Trijumf Noir 2012  vinarije Aleksandrović, samo u boci odležao dve ipo godine pre nego što je krenuo put čaša radoznalih vinoljubaca, govori dosta o ovom vinu.

Sa jedne strane, to je pokazatelj poverenja koje autor vina ima u svoj proizvod jer nakon tog vremena pojedine etikete kreću u sunovrat bez povratka. Sa druge, jasna je želja da vino u svom premijernom izlasku na scenu bude u top formi koja će očito podugo trajati. Sa treće, neko će reći, da je vinar možda imao i pomalo treme pre nego ovaj plod spusti na tas vage svekolikih procenitelja i analitičara kvaliteta vina.

U paleti crvenih etiketa Božidara Aleksandrovića i njegovog vinskog tima, Trijumf Noir ne nosi na leđima pun ranac zlata sa najvećih takmičenja poput Rodoslova ili Regenta. Stvari pritom postaju dodatno jasnije kad Božidar Aleksandrović prizna da je crni pino ono što najviše voli i oko čega ponajviše strepi. Jer ne kaže se bez razloga da je to najkomplikovanija ali možda i najcenjenija vrhunska sorta za vino na svetu. Pa kad je „nizbrdica“ tako klizava, zbog čega smo onda izabrali baš Trijumf Noir za preporuku?

Već činjenica da se ovo vino nalazi u premium kategoriji daje jasan i nedvosmislen signal. Za početak, sirovina stiže sa izuzetne lokacije Bokanja i to je odmah neka vrsta garancije kvaliteta. Berba u boci, godina 2012. bila je zbilja dobra berba. Uostalom, ovo se vino samo u takvim godinama i proizvodi.

Ukoliko imate sreće da vino iz elegantne, gotovo neprozirne boce, uspete u vrhunsku čašu za pino noar, spremite se za izuzetan doživljaj i „vožnju“ koja se ne zaboravlja. Preporučujemo nešto višu temperaturu jer će se tečnost boje zrele crne trešnje u trenu pretvoriti u izvor aroma crvenog voća i višestruke naslage jasnih začinskih tonova. Slast se preliva po nepcu baš kao što suze klize niz zidove čaše. Ukoliko osetite na početku 13,7 naznačenih procenata alkohola, dovoljno je da pričekate par minuta ili energično zavrtite čašu, pa i dunete u njuako treba. Alkohol, kao magični čuvar kvaliteta ovog vina, odlepršaće bez primedbi i ostaviti vas da neizmerno uživate. Na ukusu je vino besprekorno puno, meko, a elegantne kiseline, baš kao i tanini, tu su samo da podrže dužinu vina. Osećaj ispunjenosti zapravo se pretvara u završnicu istih tih crnih jako zrelih trešanja koje boja vina obećava na početku.Uticaj drveta isključivo je u formiranju finoće, elegancije i višeslojnosti, a uočljivu razliku i enormni skok kvaliteta od prethodnih berbi Božidar Aleksandrović jednostavno objašnjava:

„Nipošto nije svejedno kad je vinograd nekoliko godina stariji. Francuzi su bazirali i zadržali mistiku svojih vina i šatoa na klimi, zemljištu a pogotovo starosti vinograda. Dok sam bio mlad, možda ni ja nisam verovao u tu priču, ali mi je danas potpuno jasno šta možete očekivati od „deteta“ sa sedam, trideset ili pedesetgodina.“

U zemlji Srbiji svakako da postoji određeni broj vinara dovoljno smelih i možda čak nepotrebno „ludih“ da se relativno slabo edukovanoj vinskoj publici predstavi sortom pino noar, ali ovaj primerak sorte je zasigurno Trijumf u toj kategoriji. Zapravo je on idealan start da pohrlite u krug „zauvek očaranih pino noarom“ jer uopšte nije potrebno veliko vinsko znanje da se razume postignuto savršenstvo, koje, uzgred budi rečeno, cenom je daleko povoljnije od slične kategorije konkurencije iz inostranstva.

A za one koji vole da vino uparuju sa hranom, preporučujemo dimljena mesa, crvena, biftek, masne i stare kačkavalje... Sve to može, ali apelujemo: ne kvarite ovo vino drugim ukusima.

I još jedan zanimljiv podatak, proizvođač preporučuje: „Posle pet godina dekantirati radi odvajanja taloga“. Dodali bi, i posle deset, petnaest, najmanje...

nazad na vrh

Srodni tekstovi