Alma Mons 2013, Belo Brdo

PREPORUKA BBPred nama je vino koje je s puno prava ponelo naziv Serbian best buy za 2016. godinu. Za deset evra u prodavnici kvalitet je izuzetan. Pritom, od svoje prve prave berbe na položaju Belo brdo 2010. godine, Aleksandar Zeremski dušu daje ovom vinu, što mu ono štedro vraća.

Isti taj Aleksandar Zeremski, vlasnik  vinarije Belo Brdo iz Čerevića, u leto 2013. godine, a odmah nakon osvajanja bronzane medalje na Decanteru za kupažu Alma Mons 2010 izjavio: Dolazi zlatno vreme srpskog vinarstva!. Proročanska moć se dodatno potvrdila pedesetak dana kasnije kad su stigli zapanjujući rezultati sa najmasovnijeg svetskog ocenjivanja AWC u Beču, gde je sa pet zlatnih i četiri srebrne medalje njegova vinarija proglašena najboljom nacionalnom vinarijom i bila u finalu nadmetanja proizvođača iz 39 zemalja za najuspešniju vinariju AWC-a uopšte! Dobila je dve od tri zvezde globalnog kvaliteta što je brat-bratu ravno kao dve Michelin zvezdice za neki restoran. Kakvih u Srbiji nema, ni sa jednom. Tri godine kasnije na istom takmičenju Zeremski će ovojiti čak 12 priznanja. No, vratimo se na Alma Mons 2013

Otčepili ste bocu i odmah otpili. Neka vas na samom početku ne uplaše dve stvari: niste greškom otvorili supertoskanac, a taj udarni višak vragolastih kiselina na nosu i nepcu će svakako dobro čuvati ovo vince da ostari do krajnjih granica „neograničenog“ veka trajanja. Ko ne voli, nek sačeka tri minuta – izvetriće za tren otkrivajući vrata sasvim neočekivane srpske vinske bajke!

A potom, gde se sakrilo tih 14,5 % alkohola, da nije greška? Džaba ih tražite, jako su lepo uklopljeni u telo vina, i ne brinite: to što ih ne nalazite ne znači da alkohol neće naći vas! J

Moram priznati, ovo je jedno od retkih vina koje me je oborilo direktno udarcem u nos. Zavrtite čašu i ludi ringišpil najraznorodnijeg cvrenog i crnog voća izbaciće aromatsku magmu do neba kao Etna. Nije ni čudo, pet sorti koje ga čine, kaberne sovinjon i fran, merlo, pti verdo i marselan, prosto se utrkuju koja će da izviri iz svog tog purpura.

U ustima, na nepcu, beskompromisna borba 3,5 godina starih ali  još uvek mladih tanina da ne dozvole receptorima da uživaju u slasti. Ukoliko se vino dekantira samo desetak minuta, svi procesi odvijaće se daleko brže i pre ćete otvoriti kovčeg blistavog aromatskog blaga. U naramcima voća kriju se minerali, peckavi začini i razna bilja, ali se sve to stopi u dugu završnicu beskrajno zrelih marela prelivenih tamnom čokoladom.

Preporučena temperatura serviranja od 18 stepeni Celzijusa sasvim odgovara, ali koji stepen više otvoriće ga u predelima slasti. Inače, probao sam ga uz pečenu svinjetinu, dinstanu u sosu od luka i pečuraka sa belim vinom. Naravno, uz sva crvena mesa i divljač biće izvrsno, baš kao uz reš pečena rebarca. Ali treba ga obavezno probati uz bogat voćem kuglof ili one starinske puslice punjene šlagom. Ne zaboravite, vojvođanska vina idu uz bogatu kuhinju i taj deo tradicije nijedan vinar neće ispustiti iz vida. Ali Alma Mons može da se uživa i „bezišta” samo ako znate da stanete na vreme. A to sa ovim vinom nije lako pogotovo ako vam je na umu činjenica da je ovo verovatno najbolje ocenjeni sprski kuve svih vremena!

nazad na vrh

Srodni tekstovi