Pinot Blanc 2015, Quet

PREPORUKAMa koliko čudno zvučalo ali vina od sorte pino blan ima jako malo u Srbiji. Iako je to poznata internacionalna i jako dobro proverena sorta koja daje kvalitetena bela vina, nekako je zapostavljena, ispala iz fokusa domaćih vinogradara. Vino Pinot Blanc 2015 sa 13% alkohola iz visoko kvalitetne linije Quet vinarije Fruškogorski vinogradi time je donekle kuriozitet, ali dragocen na domaćem tržištu.

Uostalom, ovo vino je vezano za sam početak rada vinarije gde se od prvih zasada čuva kao dragocenost i služi kao dokaz savršenosti fruškogorskog teroara kad su bele sorte u pitanju. I pre nego krenemo u detaljniju analizu, onaj najvažniji podatak za konzumente: Quet Pinot Blanc 2015 aromatikom i kompleksnim sastavom pokriva veoma široku gastronomsku paletu, durgim rečima - ide uz mnogo toga.

Zasad četiri hektara ove sorte nalazi se na potesu Matin parlog sa nadmorskom visinom od 190 metara i otvorenim pogledom na Dunav čime je obezbeđen neprestani dotok svežih vazdušnih masa pa je grožđe maksimalno zdravo. Vinograd, koji spada u najbolje na Fruškoj gori i šire, sad je u sedamnaestoj godini što je uzrokuje da sjajni teroar u punoj snazi dodje do izražaja noseći kao perjanicu prijatnu mineralnosti vina Pinot Blanc.

U Fruškogorskim vinogradima se izuzetno vodi računa o uticaju zemljišta na vino pa je nedavno angažovan i francuski stručnjak za zemljište i vinogradarstvo Erik Moro koji pomaže oko odabira sorti i pravog mesta za nove zasade.

Vino Pinot Blanc se pravi od grožđa sa čokota sa ograničenim prinosom što omogućava da sortne karakteristike predstavljene u aromama suvog cveća i zrelog belog voća posebno dođu do izražaja.

Iako analiza tvrdi da je vino srednjeg do punog tela, puteraste note i brojni lejeri čine ga elegantnim, izrazito ekstraktivnim ali istovremeno i veoma svežim vinom. Ovo vino ne napada kiselinama, već osvaja postojanošću i trajanjem. Blago citrisni i medni tonovi na kraju se jako fino obavijaju oko belog mesa, ribe, morskih plodova, laganijih kuvanih jela, ali zahvaljujući nesalomivoj strukturi može da podnese i iznese aromatski dvoboj sa ćuretinom na podvarku, teletinom ispod saća pa i pečenjem iz rerne. Bez problema.

Za početak, probajte ga na propisanoj temperaturi od 11 stepeni Celzijusa, a kad se malo zagreje, opustite se i pustite da vas iznenadi.

nazad na vrh

Srodni tekstovi