Chardonnay 2015, Deurić

preporuka deuric chardonnayOvaj barikirani Chardonnay 2015 je prvo premijum vino iz vinarije Deurić koja je već svojom kvalitetnom linijom i pristupačnim cenama privukla veliku pažnju.

Zanimljiva bela etiketa savremenog dizajna koju je uradio Vladan Stanojlović Kika osnivač Wine Jam ciklusa urbanih vinskih manifestacija čini se da predstavlja čokot vinove loze u stavu dirigenta koji upravo podiže simfoniju ka samom vrhuncu. To nekako podseća na vina vinarije Deurić koja se od etikete do etikete penju nivoima ka savršenstvu, baš kao što se i srpsko vinarstvo, bukvalno, iz dana u dan uspinje ka pijedestalu.

Sa idealnih 13 procenata alkohola, ovaj šardone na prvi pogled zapanjuje svežinom, maestralnim kiselinama nasuprot vrlo zrelog voća i začina koji već na nosu navode na zadovoljne uzdahe. Ti isti začini fino ekstraktovani iz drveta učiniće i završnicu dugom, posebno što je vino krajnje mesnato, može da se žvaće. A čitav kompleks aroma žutog tropskog voća koji čini ultimativnu slast u gejziru plemenitih kiselina kači se negde u dnu jezika za nezaborav.

Šardone dolazi iz vinograda na jako dobroj poziciji sa 240 metara nadmorske visine. Geografska širina i priroda Fruške gore mu donosi mineralnost a jugozapadna ekspozicija tropske note i kompleksnost. Prinos je jako regulisan. Najbolji deo parcele od tri hektara odbaran je za barik. Praktično, hektar ipo je namenjen klasičnoj liniji šardonea, dok je na ostatku prinos ograničen na kilogram po čokotu, ali poseban je klon i drugo je vreme berbe. Pritom, sa konačnih pola hektara koji će ući u ovo vino i postati barikirani Chardonnay 2015, grožđe se selektira, najbolji čokoti i zrna specijalno prebiraju za premijum vino koje će godinu dana odležati u najboljem francuskom bariku.

- Uz strogu selekciju bili smo apsolutno sigurni da vino može godinu dana da provede u hrastu a da zadrži i voćnost , i strukturu, i sve što je vino. Ideja je da bude takvo, da drvo neće prekriti vino već će ga samo uzdići par stepenica više - kaže Mirko Niškanović enolog vinarije.

Govoreći o stilu, može se reći da je ovaj šardone pre stavljanja u barik bio najbliže Burgundiji, a samo barikiranje je kalifornijski stil, pa je Chardonnay barrique 2015  tu negde na sredini okeana, kao Atlantida koja čeka da je otkrijete i oduševite se.

I konačno, ovaj fruškogorski nektar divno ide uz sir tipa gauda, možda i rakove ili paste, ali je preporuka da ga zaista degustirate solo, ohlađenog na nekih desetak stepeni Celzijusa. Što ne znači da se grejanjem išta gubi, naprotiv, ono postaje sve složenije.

Ma koliko nahvalili ovo vino kao ekstremno bitan činilac u daljem razvoju Deurić  brenda, ono ima dva ozbiljna problema. Prvi je što ove godine postoji samo oko 800 dostupnih boca, a drugi, da složena, kompleksna vina imaju tu moć da vam je dovoljna jedna čaša da na proletnjoj terasi oivičenoj zelenilom i slavujima uživate čitav sat i duže. Dok ovo vino, poželećete odmah sa satrete do kraja...

nazad na vrh

Srodni tekstovi