Zmajeviti 2015, Despotika

PREPORUKA despotikaSrpska tradicija kroz legende veli da postoje zmajevita deca, ljudi i junaci koji nastaju iz veze zmaja sa lepom devojkom. Zmajevi su veliki ljubavnici, a njihova deca predodređena za slavne junake, zaštitnike svog rodnog sela, kraja, okoline.

Od autohtone sorte prokupac mnogi danas u Srbiji očekuju upravo to, da iznova stvori i čuva naš vinski intergritet, na domaćoj ali i internacionalnoj sceni.

Ove priče o pozitivnim zmajevima, za razliku od  zlih ala i aždaja koje tvore mnoge druge svetske kulture, prva se setila vinarija Despotika. Posle sorte morava koju s ponosom nude, hrabro su uzgojili prvo ljuto „zmajče“, crveno vino Zmajeviti 2015 prokupac sa nešto malo manje od 15% pino noara. Da će ovo vino imati posebno mesto u portfoliu veoma perspektivne vinarije što se vinogradima i rejonski proteže preko Šumadije i Beograda jasno je već po položaju zasada prokupca - odmah ispod i ispred ulaza u Despotiku.

Ali nije samo zmajevima posvećeno ovo vino sa 13,5% alkohola i divnom gusto crvenom bojom sa nijansom nara iz koje izbijaju blještavi udari bronze baš kao iznutra neko sjajnim mačem varnice baca. Zmajeviti je direktna posveta Stefanu Lazareviću, prvom u evropskom redu vitezova Zmaja, kako je zapisano u drevnim knjigama. Ali i Vuku Stefanoviću Karadžiću uz čije „Srpske narodne pjesme“ ovo vino treba gustirati. Barem tako navodi napis na etiketi vina. I dodaje: a onda, kad krene juneći ribić sa povrćem, pa lovačke šnicle i rolovana jagnjetina, odvrnuti Marš na Drinu Stanislava Biničkog do daske. Da se čuje, naš genum i naš prokupac, tako veli etiketa, a na vama je da probate.

A kad probate, razumećete da je vinski konsultant u ovom slučaju, jedan od vodećih u Srbiji - Mladen Dragojlović, dobro stavio prst na čelo pre nego je krenuo u rad sa sortom sa kojom uprkos vekovnoj tradiciji imamo tako malo iskustva. Bazično naravoučenije kaže: prokupac ne spada u gromovite sorte, više se priklanja pino noar, rafiniranoj muzičkoj lestvici. I zbilja, iako mlad i drčan svojim voćem, kiselinama i aromama zasad, on je istovremeno sasvim dovoljno taninski i teksturno svilen i sa vrlo blagim naznakama drveta. Čist i nepatvoren. Svežina koja pre bilo kakvih mirisa dospe do nosa jasnu daje naznaku da je ovo vino pripremljeno da traje i da će suptilne note sačekati još par meseci u boci da dođu do punog izražaja i ostanu tamo barem nekoliko narednih godina.

A ukoliko vam se žuri da malo zmajevine saspete u krv, obavezno otvorite bocu sat-dva pre nego ulepšate dan svojim čašama i odbljescima bakarne boje iz vina po okolnim nasmejanim licima.

nazad na vrh

Srodni tekstovi