Sauvignon Blanc Terasa 2015, Matalj

PREPORUKA vino rs matalj terasaVinarija Matalj smišljeno ne širi paletu belih vina koja stižu sa specifične lokacije iznad Dunava, iz vinograda Terasa. Šardone i sovinjon, vina sa kontrolisanim geografskim poreklom su možda identičnog imena Terasa, ali potpuno različita, različitog enološkog stila. Upravo ta činjenica čini da ove etikete svojom jako širokom mrežom obuhvataju gotovo sve što se od belog vina u gastronomiji poželeti može.

Konkretno, sovinjon blan koji dolazi sa dva hektara zasada iz živopisnog Mihajlovačkog vinogorja, sa zemljišta koje se sastoji uglavnom od peska, gline i rečnog šljunka, iznedrio je pod snažnim uticajem sunca arome i note koje nemaju gotovo baš nikakve dodirne tačke sa zeljastim sovinjonima novozelandskog tipa ili onog sa severa Italije. Ali je pritom ovo vino bordoškog stila ukomponovalo i hladne negotinske noći posebno evidentne u visokim i izraženim kiselinama koje i godinu dana nakon flaširanja i dalje resko tvrde kako je jako daleko dan kada će Terasa krenuti nekom silaznom putanjom.

Stoprocentno sortna, odgajena kompletno u inoksu, slamnasto žute boje sa kratkim zelenkastim odsjajima, Sauvignon Blanc Terasa 2015 dosta se razlikuje od prethodnih berbi, prvenstveno po 12% alkohola jer je berba 2011. nosila i punih 14 procenata. Ali to ne znači da ovo vino ima i trun manje upečatljivosti na nepcu, naprotiv. Ukoliko ga degustirate malo prehlađenog, kiseline će biti toliko jake da će potpuno potisnuti fine mirise i ukuse zrelih citrusa, papaje, manga, pa i  malo primetne paprike što se lepo razviju na nešto višoj temperaturi. Generalno, ovo je relativno jednostavno vino za brzu konzumaciju, lepršavo na mirisu, idealno za nadolazeće tople dane i gastronomiju koja ih prati. Razne salatice, morski plodovi, laka riba poput smuđa, mus od kozjeg sira, prva su preporuka, dok je grilovani mirotski sir - omiljeni par Nikole Mladenovića Matalja koji je namenski ovaj sir i napravio. Snažne ali balansirane kiseline iz vina pretvaraju jako posoljenu hranu u istinske poslastice, a dugotrajna sveža završnica učiniće da ne pamtite samo hranu već i ovaj posebni sovinjon negotinske krajine.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama