A’gupka 2012, Bovin

PREPORUKA bovin

Slatka naša Egipćanka ili cigančica, tako zovu i tepaju ovom vrancu u vinariji Bovin. Ali „vrančica“ A’gupka  ili kako će se u Srbiji najverovatnije i malo pojednostavljeno nazivati „Đupka“, nije uopšte mala, naprotiv.

Najjeftinije vino iz najskuplje makedonske vinske linije u kojoj čuveni My Way i još skuplji Era dostižu astronomske visine za region od 150-200 evra, te postavljaju vranac na pijedestal često teško dostupan i vrhunskim bordoškim kupažama u Bordou, nije po kvalitetu ni iznad ni ispod ovih vina. A’gupka je jedinstvena, originalna, neukrotiva, upravo takva kakva je.

Ukoliko ste na strogoj dijeti, A’gupka je vino za vas. Sva čokolada i preslatke zrele trešnje koje su vam zabranjene, uleću pravo u nos. Garantovano ćete zadovoljiti sve svoje gastronomske potrebe samo njuškajući ovo vino čitave večeri. Al čik da ga ne probate...

No prvo sledi upozorenje koje smo dobili od autora ovog, i svih drugih vina vina premijum selekcije Bovina, enologa Borisa Nečeva:

- A’gupka se pije posle svih drugih vina jer je aromatičnija čak od obe crvene perjanice kuće.

Pa zašto je onda značajno jeftinija.

- Rađena je dosad samo 2012. godine baš kao i My Way koga je napravljeno dve - tri hiljade litara, a A’gupke duplo više. Takođe, grožđe dolazi sa 400 metara nadmorske visine, vinograd je oko 35 godina star i drugačiji je teroar. Sa njom mi je nešto lakše da radim iako je takođe reč o potpunoj selekciji prosušenih grozdova, ali je drugačija podloga, drugi je klon vranca nego u našem najpoznatijem vinu. Ja svake godine skupim grožđe, no ako nisam potpuno oduševljen dobijenim, sve to ode u normalni vranac koji je možda baš zbog toga vrhunski za cenu koju nosi. A’gupka je znači limitirana i iskreno se nadam da ćemo je iz 2016. ili čak 2015. ipak ponovo imati

Ovo nezaboravno vino duboke crvene boje i velike gustine sadrži 15,5% alkohola uz 7,6 gr kiseline. Godinu ipo do dve leži u jako tostiranom makedonskom hrastu koji uspeva na 900 metara, a Ph vina je izrazito nizak pa je to biološki stabilan materijal koji se jako teško kvari te Boris napominje da može da maturira veoma dugi niz godina.

U ustima pruža predivan i pun ukus šumskog voća, trešnje i čokolade koji dolaze od kombinacije vina i hrasta, a početna visoka slast (od drveta) i udar alkohola traju samo minut - dva u čaši. Dekantiranje bi trebalo biti barem pola sata, ali onda treba popiti čitavu bocu, a ovo vino spada u ona koja možete otvoriti i povremeno pijuckati najmanje mesec dana.

Preporučena temperatura je veoma nezahvalna. Dovoljno je „veliko“ da maksimalno oduševi na sobnoj temperaturi od 23 stepena i ostavi nezaboravan aftertaste, ali ko voli da „odlaže“ užitak, može da ga prohladi i na 19.

A’gupka je delikatesni napitak idealan za fine dining jer će ispratiti pikanterije od divljači, preko tatufa, do svih čokoladnih ludorija. Veoma masni žuti sirevi mogu biti prilog ali su samo „razvodnjavanje“ jedne vanserijske priče gde bi neutralna bela piletina i ćuretina i blage bele testenine bile daleko srećnije rešenje. Ukoliko baš ne možete da uživate u vinu, isključivo.

I za kraj još jedno podsećanje i aluzija: Jeđupka je zbirka pesama iz renesansnog Dubrovnika. Pesme su bile karnevalske, šarene, vesele baš kakva je etiketa na ovoj esktra masivnoj boci, dok je vino zaista karnevalsko sa svim svojim  aromama i ekspresijama. Vrela renesansna noć puna uzdaha i senzornih detalja, sabijena u svakom gutljaju sa cenom od oko 50 evra i kao takva jedno zbilja veliko vino dostupno i onima koji ne mogu da otvore novčanik do širine Mog Puta (My Way). Ljubitelji vina u Srbiji imaće priliku da je kupuju od kraja ovog leta.

nazad na vrh

Srodni tekstovi