Stari podrum 2012, Plantaže

PREPORUKA plantaze Crnogorski kaberne sovinjon Stari podrum 2012,  vrhunsko vino sa kontrolisanim geografskim poreklom i kvalitetom, ovenčano je ove godine zlatnim znamenjem u Londonu na najvažnijem svetskom ocenjivanju Decanter.

Jedan ključ, veliki starinski gvozdeni, koji kao da otključava masivna vrata od hrastovine iza kojih se stupa u carstvo vinskih tajni, prerastao je u simbol koji namah ukazuje da ste zašli u podrum i u samo srce jedne od najvećih vinarija u Evropi. I taj je ključ posvuda nenametljivo prisutan, od etikete Stari podrum, do masivne crne kutije specijalnog pakovanja, ključ uz pomoć koga ćete otključati sve one slojeve i arome što je neko kao hidrauličnom presom nabio duboko u ovaj kaberne sovinjon iz zlatne berbe 2012. godine.

Vrlo je vešto zapakovano ovo gusto koncentrisano tamno crveno vino u vrhunsku tamnu bocu sa vrhunskim čepom, a potom na sav taj elegantni „mrak“ pažljivo je posložena etiketa najtamnije violet boje sa tananim zlatnim slovima. Da namah i vizuelno asocira boju tečnosti koja će se uliti u čašu, aromatski udar veoma zrelog slatkog voća na nosu, ali i upravo takve svilene i somotaste tanine protkane sa čak 14,5 alkohola koji će sa primetnim elegantnim kiselinama odigrati ulogu anđela čuvara narednih desetinu i više godina.

Iako je kaberne Stari podrum 2012 rezultat rada mnogobrojnog tima stručnjaka, priča se da je ovo vino ostvarenje dugogodišnjeg sna jednog od vodećih ljudi Plantaža, koji je osim najvišeg kvaliteta želeo baš ovim kompleksnim vinom da ukaže na porodični pristup rada u najvećem monolitnom evropskom vinogradu, gde su generacije iste porodice složno i s kolena na koleno uzdizale Plantaže do visina svetskih razmera.

Pogledajte kako to radi najpoznatija vinarija u regionu

Da bi u potpunosti razvio evidentnu punoću tela, arome crnog i crvenog  voća u kombinaciji sa začinskim i zemljanim tonovima, te tamnom čokoladom i kafom u završnici, kaberne je posle po dve nedelje maceracije i fermentacije pažljivo sazrevao pune četiri godine u drvetu i kasnije u boci. Grožđe stiže iz Ćemovskog polja, sa mikrolokaliteta Šipčanik, koji se najbolje pokazao za kaberne. Loza starosti oko 10 godina redukuje se na nešto ispod 1,5 kilograma, a ukupno je proizvedeno pet hiljada litara ovog nektara. Nakon obavljene malolaktike, vino je pretočeno u francuski barik, ali drugo punjenje, kako drvo ne bi izbilo u prvi plan.

Vino smo nakon obaveznog dekantiranja probali uz najobičnije belo pileće meso sa roštilja. Suvu strukturu mesa kaberne je poput suve šljive obuhvatio i učinio sočnom i mirisnom. Iskreno, ovo vino može da isprati svaku teletinu, jagnjetinu ispod sača i krompir, ali zbilja je šteta ne popiti jednu ili par čaša – meditativno! Vraća optimizam i veru u bolje sutra…

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

O nama