Tribunia Chardonnay & Malvasia 2016, Podrumi Vukoje 1982

PREPORUKA VUKOJEJedinstvena i neobična bela kupaža iz renomiranog hercegovačkog podruma, ovogodišnja je premijera koja je jednoglasno oduševila vinske stručnjake i poklonike vina na najvećem svetskom sajmu u Dizeldorfu, Pro Wein.

Blend šardonea i potpuno neočekivane sorte po imenu dubrovačka malvazija u odnosu pola-pola, je od grožđa ručno branog krajem avgusta i početkom septembra, a stiže iz vinograda Zasad polje kraj Trebinja. Dubrovačka malvazija, specijalno restaurirana a slobodno se može reći drevna sorta koja se u spisima Dubrovačke republike pominje pre šest vekova, i koja baš nikakvih dodirnih tačaka sa istarskom malvazijom nema, dala je u izrazito suvom vrhunskom vinu sa kontrolisanim poreklom mnoštvo ukrasa i iznedrila čudesno osvežavajuće a opet prilično komplesno vino sa 13% alkohola. Čudesno, ili bi se moglo reći, pravo ostvarenje snova. Kako, kome?

Pa onima koji ovog leta ne budu u prilici da odvoje par dana za odlazak u neku daleku egzotičnu destinaciju, ili ne budu imali sredstava da želju ispune.

Ovaj Chardonnay & Malvasia iz linije Tribunia, koji je istu i kompletirao uz Cabernet Sauvignon & Merlot, te ROSÉ od kabernea, povešće vas odmah po otvaranju boce direktno u trope. Istina, on na nosu iskazuje arome kruške, zelene jabuke i koricu limuna što je dosta izrazito dok je vino na preporučenoj temperaturi od desetak stepeni Celzijusa, ali aromatska se priča odmah potom, na nešto višoj temperaturi i nepcu pretvara u onu o ostvarenju tropskog sna. Izraziti i dugotrajni talasi zrelog ananasa i drugog egzotičnog voća u završnici, prosto se lepe na usne i evoluiraju u jasan nagoveštaj dima i kremena, da bi kroz jako fine kiseline ostali utisnuti u sećanje sa blagim tragovima suve smokve.

Važno je reći da ovo vino dozreva šest meseci isključivo u inoksu i još tri u boci, da klupku brojnih slasnih aroma nikakvo drvo nije doprinelo već je sve samo odraz sortnosti i specifičnog hercegovačko-mediteranskog teroara.

Treba ga slagati sa hranom po principu sličnosti, iskoristiti njegovu zaobljenost uz rižota, krem supe, paste sa belim prelivima, vrhunsku belu ribu, morske plodove ili veoma mlad meki beli sir.

nazad na vrh

Srodni tekstovi