Malvazija 2016, Plantaže

PREPORUKA malvazijaOči vas ne varaju! Malvazija 2016 je vrhunsko, krajnje suvo belo vino sa 13% alkohola, a na šarenoj, veseloj, lepršavoj etiketi stoji da je njen autor crnogorski vinski gigant Plantaže. Nekoliko stotina kilometara jugoistočno od Istre koja je sa sortom istog imena stvorila autentični vinski brend ali i galeriju sad već svetski poznatih vinara, neko se usudio da upravo krene na osvajanje regionalnog tržišta vinom - Malvazija, i to po veoma pristupačnoj ceni?!

Sunce, more, leto, malvazija kao nepodnošljiva lakoća postojanja. Ipak, ovaj novitet Plantaža svakako će iznenaditi mnoge. Ne samo kao dokaz ogromne fleksibilnosti jedne kompanije čija ostala vrhunska vina teže prepoznatljivom stilu tradicije, već i onim što će zateći u boci.

Da nije reč o nekakvom ad hoc projektu, dokaz je činjenica da se malvazija aromatika uzgaja na Ćemovskom polju već desetak godina i to na nemaloj površi od 7,5 hektara, a da se planiraju i dalja proširenja. Razvojni timovi Plantaža u ovom gigiantskom vinogradu poseduju 28, što autohtonih, što internacionalnih sorti vinove loze što daje velike mogućnosti kombinovanja i kreiranja vina najrazličitijih stilova. A stil je upravo ono što ovu malvaziju jasno razdvaja od svih koje poznajete…

Nastala u želji da nakon etiketa Pro Anima , Vladika i Luča dodatno pokažu raskoš i veličinu podneblja, stručnjaci Plantaža su stvorili autentični produkt koji je iz svežih ali i zrelih malvazija poneo ono najupečatljivije i najbolje. Sa jedne strane to je svežina, uglađene, raskošne citrusne i lajmske kiseline te jaka mineralnost što je odlika većine vina ovog teroara, dok supervoćni mirisi nadiru iz čaše u svim pravcima. Odmah zatim slede iznenađenja na traci: gusta postojana boja, jako telo, gotovo uljana struktura koja će se tonama marelice, bresaka i zrelo-žutog slatkog tropskog voća zabiti duboko u ždrelo i sećanje u savršenoj završnici.

Ukoliko je ideja bila da se ovim vinom ponudi potpuno drugačiji vizuelni identitet i komunikacija sa tržištem u odnosu na etikete koje su do sad izlazile iz kompanije, te ponudi  šifra malvazije za XXI vek (misleći pritom da su one dosad bile čedo prethodnog milenijuma), te da se pritom proizvede moderno elegantno vino koje će zadovoljiti svakog vinskog snoba, uspeh je stopostotan, a ideja realizovana u potpunosti.

Jedino nam se čini da je slogan “Novi karakter leta” za ovu etiketu previše „uzak“ i da je konstruisan kao ocena izuzetno mladog  vina koje se u tom trenutku još nije formiralo do kraja u boci i pokazalo sve svoje atribute.

Naime, ova Malvazija 2016 je daleko odmakla od ideje osvežavajućeg letnjeg aperitivnog vina i pratioca sardela sa gradela. Ona je bukvalno all inclusive ozbiljno vino za sva godišnja doba i sve ukuse, koje može da se žvaće, ali i odlično za uparivanje, i savršeno za uživanje. Lako belo vino sa skrivenom muskulaturom crvenog i genetikom za jako dugo maturiranje koje ne bi trebalo preći 10 evra na policama regionalnih vinoteka.

nazad na vrh