Temjanika 2016, Chateau Kamnik

PREPORUKA TEMJANIKATamjaniku sa razlogom u ovoj preporuci zovemo imenom na koje se u Makedoniji odaziva - temjanika. Zašto? Pa zbog činjenice da se ova iz prestižne vinarije Chateau Kamnik apsolutno razlikuje od one koja se u Srbiji uzgaja i stila u kom se vino od nje proizvodi. Nije zanemarljiva ni činjenica da je u moru izvanrednih internacionalnih sorti, baš ova temjanika rađena kao vino u premijum kategoriji sa kontrolisanim geografskim poreklom. I još jedan putokaz: od temjanike se ovde rade late harvest vina kad je to moguće, specijalne poluslatke varijante za tržište Hong Konga, osnovna se temjanika prodaje u tokijskim lokalima po ceni od 90 dolara jer fenomenalno ide uz njihove gastronomske akrobacije, pa se u boci našla čak i u kombinaciji sa zlatnim listićima. Znam, neko će reći, zlatni listići su samo šminka. Ali nacionalni beli sortni ponos sa zlatnim listićima svakako nije šminka „samo“...

Elegantna boca sa belom etiketom i zlatnim slovima dodatnom elegancijom uramljuje jako svetlo vino, praktično beličasto za zlatnožutim odbljescima. Jer generalno je ta Temjanika 2016 veoma elegantna, malo u početku zatvorena na nosu ali se istovremeno oseća veliki potencijal. Kad se čaša ispuni vazduhom, kad se vazduh malo zagreje, tek ispod toga kreću arome. U svakom slučaju drugačija od srpske tamjanike, možda zato što je u vinogradu originalni muscat blanc a petits grains.

Onaj ko je ranije pio Temjaniku Chateau Kamnik, biće pomalo, ali još prijatnije iznenađen njenim novim ruhom iz berbe 2016 što ne čudi jer su samo ta, i berbe 2011 i 2012 bile u kategoriji premijum vina. Jako voćna i sveža, srednjeg tela, sa svega 12,5 procenata alkohola za razliku od nekih prethodnica koje su dostizale i 14%, ova temjanika dira najfinije receptore ostavljajući dugotrajne arome bresaka, tropskog voća uz lake nalete belog cveća. Ali njena se nežnost može uzeti samo uslovno jer pravi karakter otkriva za stolom kad lagodno parira neobično začinjenim azijskim jelima. I dok je najozbiljnije preporučujemo kao aperitiv ili dodatno uživanje uz vrhunski sladoled, u paru sa londonskim štanglicama pokupiće šećer iz hrskave korice i divnim aromatičnim kiselinama obogatiti kompletan doživljaj vrhunske harmonije.

U ovoj priči dužni smo i jedno podsećanje, naime deceniju starija Temjanika 2006 bila je prvo vino ove vinarije koje je osvojilo zlatnu medalju na takmičenjima, na ocenjivanju Vinoskop 2007. godine. Od tad traje neverovatan i neprekinut niz brojnih zlatnih i najvećih priznanja širom sveta, od Makedonije do Decantera.

I za kraj nekima možda takođe nevažan podatak: temjanika jednim povelikim delom uspeva na parcelama koje neposredno okružuju Chateau Kamnik. Blisko očima, blisko i srcu...

nazad na vrh

Srodni tekstovi